Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor nem muszáj kitenni a...

Mikor nem muszáj kitenni a "hogy" kötőszót? Példa lent.

Figyelt kérdés

Béla tudta, hogy a fekete pöttyök Rozi szája felett egykori bajuszkája maradványai.

Béla tudta, a fekete pöttyök Rozi szája felett egykori bajuszkája maradványai.

Mindkettő helyes? A "tudta" szó helyett persze tehetném azt is, hogy "úgy vélte", "sejtette" - ebben az esetben is ugyanaz a szabály?

2014. máj. 12. 14:07
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Mindkettő helyes, de az első "nyomatékosabb"; a "hogy" jelzi az ok-okozati összefüggést. Általában akkor szokták elhagyni, ha túl sok hogy lenne belőle a mondatban.
2014. máj. 12. 14:13
 2/4 reptoid ***** válasza:
100%

Erre nincs szabály, akkor teszed ki, amikor szeretnéd. Ha esetleg megkönnyíti a megértést, akkor tedd ki.

Én a többszörösen összetett mondatoknál, hogy elkerüljem a szóismétlést, szoktam megnézni, hol a legfontosabb kirakni a hogyot.

Szerintem egy picit amúgy elegánsabb is, ha nem rakunk ki egy csomó kötőszót.

2014. máj. 12. 14:15
 3/4 anonim ***** válasza:
93%

A teljes alak így hangzana:

"Béla tudta azt, hogy a fekete pöttyök ..."

Az "azt" az utalószó, a "hogy" pedig a kötőszó. Alárendelő összetett mondatokban van szerepük. Különféle esetekben elhagyható valamelyik, sőt mindkettő, szóval a kérdésben szereplő mindkét mondatod helyes.

A fenti példa tárgyas alárendelés, ilyenkor általában elhagyhatók. De más esetben esetleg nem. Pl:

"Azért írtam a levelet, hogy elolvasd."

Itt nem szerencsés elhagyni a kötőszót. :)

2014. máj. 12. 15:34
 4/4 anonim ***** válasza:
Aki lepontozott, kérem magyarázza már el, mi a gond, hadd okosodjunk.
2014. máj. 13. 09:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!