Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kell (ene) hogy-szerkezetben...

Kell (ene) hogy-szerkezetben mikor kell vessző?

Figyelt kérdés

Az Osiris Helyesírásban (330. o.) van két mondat:

Kell, hogy kimossam.

Kell hogy legyen igazság. (itt miért nincs vessző?)

És ezekben a mondatokban kell vessző?

Azt kell hogy mondjam.

Erről szó kell hogy essen.

Engedély kell, hogy elmehessen.

Sok idő kell, hogy elkészüljön.

#helyesírás #magyar #vessző #szerkezet #kell hogy #kellene hogy
2014. máj. 10. 00:49
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Bloodbunny, nekem tetszik az elméleted, de nem úgy van, hogy muszáj vesszőt tenni, ha nincs átszövődés a mondatban? Pl. Kell, hogy kimossam.

Ennek alapján szerintem a

Kell, hogy legyen igazság.

mondatban is kell a vessző.

(bár lehet, hogy rosszul gondolom)

Ha mondatátszövődés van, akkor kétféleképpen működik: Igekötős igéknél elhagyható a vessző: Ki kell(,) hogy mossam.

Nem igekötős igéknél nem tesszük ki a vesszőt: Azt kell hogy mondjam.

[link]

2014. máj. 17. 18:49
 12/12 A kérdező kommentje:

Ezt találtam:

[link]

"Az olyan szerkezetek mintájára, melyekben a főmondat a kell igét tartalmazza, és a mellékmondat igekötős igei állítmányának igekötője szövődik át a főmondatba [pl.: ki kell(,) hogy mossam a függönyt], indokolt a nem igekötős igékkel alkotott formákban is a vessző elhagyása a hogy kötőszó előtt: kell hogy lássam/menjek/stb. Indokolt, de nem kötelező, hiszen az igekötős változatban is fakultatív a vessző elhagyása. A vessző kitétele azzal támasztható alá, hogy olyan alanyi alárendelő összetett mondatról van szó, melyből hiányzik az utalószó."

Ezek szerint:

Kell(,) hogy várj.

Kell(,) hogy legyen igazság.

2014. máj. 19. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!