Kell (ene) hogy-szerkezetben mikor kell vessző?
Az Osiris Helyesírásban (330. o.) van két mondat:
Kell, hogy kimossam.
Kell hogy legyen igazság. (itt miért nincs vessző?)
És ezekben a mondatokban kell vessző?
Azt kell hogy mondjam.
Erről szó kell hogy essen.
Engedély kell, hogy elmehessen.
Sok idő kell, hogy elkészüljön.
Bloodbunny, nekem tetszik az elméleted, de nem úgy van, hogy muszáj vesszőt tenni, ha nincs átszövődés a mondatban? Pl. Kell, hogy kimossam.
Ennek alapján szerintem a
Kell, hogy legyen igazság.
mondatban is kell a vessző.
(bár lehet, hogy rosszul gondolom)
Ha mondatátszövődés van, akkor kétféleképpen működik: Igekötős igéknél elhagyható a vessző: Ki kell(,) hogy mossam.
Nem igekötős igéknél nem tesszük ki a vesszőt: Azt kell hogy mondjam.
Ezt találtam:
"Az olyan szerkezetek mintájára, melyekben a főmondat a kell igét tartalmazza, és a mellékmondat igekötős igei állítmányának igekötője szövődik át a főmondatba [pl.: ki kell(,) hogy mossam a függönyt], indokolt a nem igekötős igékkel alkotott formákban is a vessző elhagyása a hogy kötőszó előtt: kell hogy lássam/menjek/stb. Indokolt, de nem kötelező, hiszen az igekötős változatban is fakultatív a vessző elhagyása. A vessző kitétele azzal támasztható alá, hogy olyan alanyi alárendelő összetett mondatról van szó, melyből hiányzik az utalószó."
Ezek szerint:
Kell(,) hogy várj.
Kell(,) hogy legyen igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!