Miért ne volna helyes? Mivel tudod megindokolni? Pontos választ kérek!
Abban azért biztos vagyok, hogy JÓ indokot NEM tudsz felhozni az "esik a hó" kifejezés hibás volta mellett.
Persze, ha Besenyő Pista bácsi az edződ...
2009. dec. 16. 10:08
2/13 anonim válasza:
Az esik a hó helyes. A hull a hó is helyes. A hóesés is helyes.
Mindig meglepődöm az "ez-és-ez helyes?" jellegű kérdéseken. Honnan veszi ez a sok ember a "helyes"-ségről alkotott fantasztikus elképzeléseit?
2009. dec. 16. 10:16
3/13 anonim válasza:
Ha a másik, akinek mondod megérti, akkor helyes. Sosem értettem, ezt hogy mi helyes, és mi nem. A nyelv arra való, hogy a gondolatainkat átadjuk a másiknak. Ha a másik megérti, mit mondunk neki, akkor helyesen mondtuk, ha nem érti, akkor helytelenül, ilyen egyszerű.
2009. dec. 16. 11:20
4/13 anonim válasza:
"Ha a másik, akinek mondod megérti, akkor helyes. Sosem értettem, ezt hogy mi helyes, és mi nem."
Egy XIX. századi elképzelésről van itt szó, tudod, akkoriban a nyelv még politikai kérdés volt, ezért találták ki a "helyesség" kategóriájának alkalmazását a nyelvre, azaz a normatív grammatikát.
2009. dec. 16. 13:19
5/13 A kérdező kommentje:
Én örök életemben esik a hó-t mondtam, most viszont, hogy dolgozom, a kollégáim kijavítanak, hogy "az eső esik, a hó az hullik". És tegnap a "hóesést" is kijavították... Ezért kérdezem.
2009. dec. 16. 13:47
6/13 anonim válasza:
És azt mondják, hogy hóhullás? Hülyeség. Mint belekötni abba, hogy az ember nem száll fel járműre, hiszen nincs szárnya. Az egész áltudományosság.
2009. dec. 16. 16:41
7/13 anonim válasza:
Kollégáidnak szegényes a szókincse. Ennyi.
2009. dec. 17. 02:27
8/13 anonim válasza:
A hóesés helyes.A hull a hó a szakad a hó is.
2009. dec. 17. 13:24
9/13 anonim válasza:
A nyelv egy flexibilis képződmény, így mondhatunk olyat is, hogy sárga ízű, vagy kék hangú. Mondd meg munkatársaidnak, hogy javítsák már ki légyszíves, a költők, írók minden olyat művét, ami a számukra nem megfelelő kifejezésekkel van tele. Ejj! Nem te tehetsz arról, ha valaki korlátolt, használd nyugodtan az esik a hó kifejezést... :D
2009. dec. 17. 13:55
10/13 anonim válasza:
Éljen az öreg Noam Chomsky!
A kompetencia legyen veled... :)
(Nem gúny, én is egyetértek az eddigi hozzászólókkal.)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!