Felmerült bennem egy kérdés. A felmerült nektek nem furcsa? Nem csak lefelé lehet merülni?
Nem.
Egy régebbi kérdésből másolom az egyik válaszom logikázós részét:
Ha a "merül" szó önmagában egy lefelé irányuló mozgást fejez ki, mint pl. a "merülőforraló" szóban, akkor a következő problémák adódnak:
a., a téli álomba merülő medve, sün, egyéb állatkák
b., a feledésbe merülő kérdések, válaszok, egyebek
c., a "le" igekötő hozzákapcsolásának feleslegessége (merthogy az igekötő némileg módosítja az ige jelentését, legalábbis azt kellene tennie, de jelen esetben esélye sincs szegénynek... pl. a búvár lemerül, azaz lefelé meg még lefelé?)
d., bónusz: a lemerülő elem :D
e., a "fel" igekötő hozzákapcsolásának értelmi ellentmondást való okozása (bocs, ez most így jött), pl. felmerül a gyanú (honnan? és először le, aztán fel? vagy egyszerre mindkét irányban?)
f., ha a búvár felmerül, (nem felvetődik... :D), akkor főleg.
(Itt volt egy link is, de sajnos már nem él.)
g., a játékba/mesébe/zenébe/beszélgetésbe belemerülő gyerek/felnőtt
h., az egymás szemében elmerülők, de akár Vörösmarty Laurája is ("Hová merűlt el szép szemed világa? Mi az, mit kétes távolban keres?" - Mint látjuk, távolban, nem mélyben. :D)
i., a felmerül közismert szinonimái: felvetődik, szóba jön, szóba kerül, megjelenik [link]
És egy apró részlet BringaManó válaszából:
"a felmerül szó létezik, és hivatalosan is azt jelenti, hogy víznek v. más folyadéknak a felszínére feljön, illetve jelenti azt amúgy is, hogy megjelenik, feltűnik, és persze kérdés, ötlet stb. is tud felmerülni, ha felvetődik."
Kedves egészségedre. :)
Valóban, csak még egy előző válaszodban. Ezt azért írtad, mert úgy láttad tisztességesnek. :)
Én pedig most azért másoltam ide az egészet (a sajátomat), hogy a kérdező is gondolkozzon/gondolkodjon/gondolkozzék egy kicsit. (Nem kívánt törlendő. :D)
Bocs, tényleg félreérthetően írtam, de nem beszólás akart lenni. Úgy értettem, hogy ezeken gondolkodj el egy kicsit. (Bár ez sem jött volna ki sokkal jobban.)
Amennyire én tudom, minden nyelvben vannak többjelentésű és azonos alakú szavak, nem csak a magyarban.
Hol írja, hogy a +merül" szóhoz csak egy igekötőt lehet ragasztani? Felmerül, lemerül, belemerül, kimerül... Ugyanúgy, mint ahogy felbukik, lebukik, megbukik, kibukik, bebukik stbstb. Ettől színes és árnyalt a magyar nyelv.
Egy kis érdekesség: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!