Tévedés, mert van olyan, hogy "nem-e".
Csak ez most nem az az eset.
Kérdező, 2. osztályban végig hiányoztál a nyelvtanórákról? Meg azóta is egyfolytában? Szomorú... :(((
"Nem baj-e?" A sztenderd. Iskolában, hivatali környezetben (dokumentumokhoz), kutatásokban ezt kell használni.
"Nem-e baj?" Köznyelvben előfordul. Használd belátás szerint.
Berta, nem szoktad így felhúzni magad a kérdéseken. Minden oké?
De aranyos vagy, Begler... :)
Nem, persze hogy nem oké minden, bal lábbal keltem ma, vagy felhúztak, nem tudom, de kicsit nyűgös vagyok... :(
De már jobb. :)
Nagyon egyszerű szabály: a "nem-e" soha, sehol nem fordul elő a normál, beszélt nyelvben.
Az argóban igen, de az más kérdés.
@ 7.:
Egy túrót. Mindjárt írok néhány példát a "normál, beszélt" nyelvből.
@ 6.:
"Kérdésben lehet: Nem-e? De más szituációt nem tudok elképzelni."
Ööö... Ez talán azért lehet így, mert az "e" kettős szófajú szó, jelen esetben ún. kérdőszócska. Tehát evidensen kizárólag kérdésekben használható. :)
És akkor a példák: először bemásolom egy saját régebbi válaszomat.
"Az -e kérdőszócskát mindig a mondat állítmányához kapcsoljuk, ezért a "nem" tagadószóhoz kizárólag abban az esetben lehet kapcsolni, ha az a mondat önálló állítmánya.
Ez akkor fordul elő, ha az előzőleg elhangzott/leírt tagadást vonjuk kétségbe. Például:
- Nem az én kutyám ette meg a maga csirkéit, szomszéd!
- Nem-e? Hiszen két szemtanúm is van rá!
Vagy:
- Nem borsoztam túl a csirkepaprikást, anya.
- Nem-e? Hiszen még mindig érzem, hogy csíp, pedig már vagy egy fél órája befejeztük az ebédet.
Más esetekben tilos az összekapcsolás, ennek ellenére sajnálatos módon terjednek a "nem-e lehetne", "nem-e szabad" stb. jellegű mondatok."
Aztán GLadislaus "kolléga" példája ugyanabból a kérdésből:
"- Azt mondják, nem jössz kocsmába...
- Nem-e?!?"
Remélem, így már világos. :)
@ -e:
"evidensen kizárólag kérdésekben használható"
Mellékmondatokban is befigyel, sőt ott szeret csak igazán. Evidensen.
("Nem tudom, hogy ezt írtam-e már.")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!