Kell film vagy könyv címekben ilyenkor pontot tenni?
Az érdekelne, hogy ha egy sorozatról van szó akkor kell-e pontot tenni a szám után.
Pl.: Narnia Krónikái 4. - Az ezüst trón VAGY Narnia Krónikái 4 - Az ezüst trón
Beszédben nem úgy mondjuk, hogy "Narnia Krónikái negyedik", hanem úgy, hogy "Narnia Krónikái négy". Mégis többnyire úgy látom leírrva, hogy pont is van.
Tudom, ez nem a szokásos helyesírásos dolog, de erre is biztos van egy szabály, nem?
Szabályt nem tudok írni, csak a saját véleményemet.
Szerintem mindenképp kell a pont, mivel a sorszámot azzal jelöljük; itt pedig nyilvánvalóan a negyedik (4.) részről van szó, nem "négy rész"-ről.
Hogy beszédben ki hogy mondja, az más kérdés, de az egyáltalán nem befolyásolja a helyesírást. (És nem, nem mindenki mondja úgy, ahogy írtad.)
Megnéztem a Google-lal is konkrétan ezt a címet, és valóban többnyire kiteszik a pontot az egyes weboldalakon.
Szerintem is kell a pont.
Narnia Kronikai, negyeDIK resz. Szammal irva 4.
OFF
Berta Wooster, boldog uj evet :)
ON
(bocsanat az offert)
Igazán kedves vagy, Titokzatos Ismeretlen. :)
Köszönöm szépen, és Neked is nagyon boldog új évet. :)
Kell film- vagy könyvcímekben ilyenkor pontott tenni?
Természetesen igen, hiszen sorszámról van szó.
Nem mondjuk úgy, hogy Narnia krónikái négy, mint ahogyan azt sem, hogy négy utcában lakom.
A magyar helyesírásban kell a pont.
Sajnos újabban divat, hogy átveszik az angolszász helyesírási szabályokat.
Ne engedjük!
Ha magyarra fordítják a címet, akkor írják is magyarul!
Kell film- vagy könyvcímekben ilyenkor pontott tenni?
Természetesen igen, hiszen sorszámról van szó.
De...
Nem mondjuk úgy, hogy "Narnia krónikái négy" ...
De bizony! Szinte mindenki így mondja - lustaságból.
Mert rövidebb, mint "Narnia Krónikái negyedik rész/epizód".
Az lehet, de itt ez nyelvhelyességi rovat.
Olyant is mondunk, mondanak, hogy kőőőrút, pósta, túúrista, meg sokan írnak ilyeneket is: mien, vok, 8.960.000 stb. Akkor ezek is helyesek?
Bizony hogy nem. Mi magyarok az egész számokat 9999-ig egyben, 10 000-től hármas tagolásban írjuk.
A számok ponttal tagolása idegen hatásra terjedt el, elsősorban a személyi számítógépnek köszönhetően. A kezdetekben nem volt lehetőség a területi beállításokra, így az angolszász ponttal tagolást kellett használni a számokkal dolgozó programokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!