Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy helyes? 'férfiba' vagy...

Hogy helyes? 'férfiba' vagy 'férfibe'?

Figyelt kérdés
Valahogy ebben sosem voltam biztos, és mindkettőt használom, mikor melyiket. Te melyiket használod? Melyik a helyes nyelvtanilag? Egyik sem hangzik rosszul..
2013. nov. 14. 07:15
 1/10 A kérdező kommentje:
Vagy ugyanez más ragokkal, férfival, férfivel, stb.
2013. nov. 14. 07:15
 2/10 anonim ***** válasza:

Mindkettő helyes.

Én jellemzően a mély hangrendű toldalékokat használom.

2013. nov. 14. 07:19
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A férfi történetileg összetett szó, melynek fi(ú) utótagjában eredetileg nem a mai elől képzett (magas, palatális) i volt, hanem hátul képzett (mély, veláris) i hang, amely köznyelvünkből eltűnt. (Az angolban viszont megvan, ilyen a rövid i hang, pl. a film, bit, milk szigetországi beszélőinek nyelvében. Hasonló az oroszban a „jeri” betűvel írt hang.)

Ennek megfelelően a korábbi, eredeti toldalékolás: férfival, férfinak, férfitól.

Mivel ma már csak az elől képzett (magas, palatális) i létezik köznyelvünkben, egyre inkább terjed a magas hangrendhez illeszkedő toldalékolás: férfivel, férfinek, férfitől (kivétel: férfiak, férfias).

Nyelvművelésünk korábban helytelenítette a magas hangrendű illeszkedést ezekben a szavakban, de a másodlagos formák mára nyelvténnyé, azaz általánossá váltak, ezért nem hibáztathatók.

2013. nov. 14. 09:22
 4/10 anonim ***** válasza:
Én is mindkettőt szoktam használni, néha csak utólag tűnik fel, hogy szerintem a rossz verziót használtam. Szerintem amúgy mindkettő elfogadott a hétköznapok során, úgy vettem észre mások is vegyesen használják.
2013. nov. 14. 09:55
 5/10 BringaManó ***** válasza:

#3 |L| válaszával kapcsolatban:

Ez mind igaz, de:

1. Illik a forrást föltüntetni (belinkelni), ha már kopipésztelünk (bár amíg nem köztársasági elnök valaki, addig nagy baj nem lehet belőle... :-).

2. Ami nekem érdekesebb, hogy van ugyebár ez a két válasz, nagyrészt ugyanaz a szövege:

[link]

[link]

Ha jól sejtem, |L| a régebbit másolta ide. Ha így van, akkor vajon mi vette rá arra, hogy miközben kijavította az (akkor még) egybeírt "elölképzett"/"hátulképzett" szavakat különírtra, aközben elrontsa azokat a hosszú ő-vel?... (az elől ugyanis nem ugyanazt jelenti, mint az elöl)

Ha a teóriám téves, és nem a |L| faragta át a szöveget, akkor a kérdés marad, csak az alany ismeretlen (vagyis még ismeretlenebb). :-)

2013. nov. 14. 12:34
 6/10 BringaManó ***** válasza:

korr.:

...és nem |L| faragta...

2013. nov. 14. 12:35
 7/10 anonim ***** válasza:
Igényes nyelvhasználó a mély toldalékkal használja: férfival, férfitól, stb.
2013. nov. 14. 13:01
 8/10 BringaManó ***** válasza:
93%
Továbbá szavak felsorolásánál nem tesz vesszőt a stb. elé. ;-)
2013. nov. 14. 18:30
 9/10 anonim ***** válasza:

Szerintem a mély "logikusabb" is. Mivel a többesnél mély hangrendű a kötőhang, így a ragok is mélyek. Tehát: férfiakkal, férfiakba, férfiaknak, férfiaktól stb.

Akkor egyesben miért változtatnánk? Férfival, férfiba, férfinak, férfitól stb.

De "amire gondolok, az csupán vélemény".

("Hiszen az igazság az olyan mint egy fekete lepke, amit keresel a sötétben...")

ttp://www.youtube.com/watch?v=Jh7Q3xMw9AY

2013. nov. 15. 21:17
 10/10 anonim ***** válasza:

Bocsi, elszúrtam a linket. :(

http://www.youtube.com/watch?v=Jh7Q3xMw9AY

2013. nov. 15. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!