Hogy helyes? 'férfiba' vagy 'férfibe'?
Mindkettő helyes.
Én jellemzően a mély hangrendű toldalékokat használom.
A férfi történetileg összetett szó, melynek fi(ú) utótagjában eredetileg nem a mai elől képzett (magas, palatális) i volt, hanem hátul képzett (mély, veláris) i hang, amely köznyelvünkből eltűnt. (Az angolban viszont megvan, ilyen a rövid i hang, pl. a film, bit, milk szigetországi beszélőinek nyelvében. Hasonló az oroszban a „jeri” betűvel írt hang.)
Ennek megfelelően a korábbi, eredeti toldalékolás: férfival, férfinak, férfitól.
Mivel ma már csak az elől képzett (magas, palatális) i létezik köznyelvünkben, egyre inkább terjed a magas hangrendhez illeszkedő toldalékolás: férfivel, férfinek, férfitől (kivétel: férfiak, férfias).
Nyelvművelésünk korábban helytelenítette a magas hangrendű illeszkedést ezekben a szavakban, de a másodlagos formák mára nyelvténnyé, azaz általánossá váltak, ezért nem hibáztathatók.
#3 |L| válaszával kapcsolatban:
Ez mind igaz, de:
1. Illik a forrást föltüntetni (belinkelni), ha már kopipésztelünk (bár amíg nem köztársasági elnök valaki, addig nagy baj nem lehet belőle... :-).
2. Ami nekem érdekesebb, hogy van ugyebár ez a két válasz, nagyrészt ugyanaz a szövege:
Ha jól sejtem, |L| a régebbit másolta ide. Ha így van, akkor vajon mi vette rá arra, hogy miközben kijavította az (akkor még) egybeírt "elölképzett"/"hátulképzett" szavakat különírtra, aközben elrontsa azokat a hosszú ő-vel?... (az elől ugyanis nem ugyanazt jelenti, mint az elöl)
Ha a teóriám téves, és nem a |L| faragta át a szöveget, akkor a kérdés marad, csak az alany ismeretlen (vagyis még ismeretlenebb). :-)
korr.:
...és nem |L| faragta...
Szerintem a mély "logikusabb" is. Mivel a többesnél mély hangrendű a kötőhang, így a ragok is mélyek. Tehát: férfiakkal, férfiakba, férfiaknak, férfiaktól stb.
Akkor egyesben miért változtatnánk? Férfival, férfiba, férfinak, férfitól stb.
De "amire gondolok, az csupán vélemény".
("Hiszen az igazság az olyan mint egy fekete lepke, amit keresel a sötétben...")
ttp://www.youtube.com/watch?v=Jh7Q3xMw9AY
Bocsi, elszúrtam a linket. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!