Idézem a magyartanárnő mondatát: Aki meg tudja magyarázni, hogy miért nem így írjuk pl:azt hogy autó-vel, az kap 3ötöst? Kérek mindenkit segítsen, holnapra kéne!
Mert nem, és kész, ez így van megírva.
Senki sem kérdezi azt sem, hogy miért pont olyan hosszú egy méter amilyen hosszú, azért mert ez így lett eldöntve ez a nemzetközi megállapodás.
Mostmár én is igazán kíváncsi lennék... Mert a helyes válasz az, amit az első válaszoló írt. Kicsit átfogalmazva: azért nem -vel, mert az "autó" szó mély hangrendű, mivel az összes magánhangzója mély hangrendű. A többalakú toldalékok hangrendje pedig hasonul a szótőéhez, így mély hangrendű szóhoz NEM magas hangrendű toldalék kapcsolódik.
Egyébként egy ilyen feladatra tényleg nagyon túlzás a három darab ötös.
Kivéve, ha a tanárnő valami más (trükkös) dologra gondolt.
Majd írd le a megfejtést, légy szíves, ha holnap hajlandó lesz elmondani nektek is... :)
"hogy miért nem így írjuk pl:azt hogy autó-vel,"
Akkor több példát is adott, nemcsak az autót, ugye?
Mik voltak azok a szavak?
Hátha így többet tudunk meg.
Uuuuuuh, ez nagyon fájt...
Mostantól kezdve mélységesen egyetértek a 8. válaszolóval.
1. Valóban volt mély i, de nem BETŰ, hanem HANG.
Ez az ún. veláris, azaz hátul képzett i/í; a mostani magas: palatális, azaz elöl képzett.
2. A példák közül a híd jó. Továbbiak pl.: nyíl, íj. Ezekhez mély hangrendű kötőhangok és toldalékok járulnak, pl. hidak, hidat, híddal, nyilak, nyilat, nyíllal, íjak, íjat, íjjal.
DE: az "autó" szónak ehhez SEMMI KÖZE nincs; mivel nincs benne i hang, se veláris, se palatális.
(Továbbá jóval későbbi – és ráadásul idegen – eredetű szó.)
Úgyhogy őszinte részvétem, és remélem, mielőbb kapsz egy normális magyartanárt; ezt a nőszemélyt meg úgy kivágják, mint a macskát egészségügyi sétára...
Hogyhogy csak volt hátul képzet í hang? Már nincs? Es nem is csak í. áéóú . Te jó ég akkor én hány száz éves vagyok?
Ja, persze, ti nem tudtok palócul... ☺
Egyébként ezt mi általánosban tanultuk.
Ezt a tanárnőnek kellett volna nektek megmagyarázni, nemhogy ötösöket osztogatni érte.
Szegény jó Császár tanárnéni, nem tudom mit szólna az ilyen tanárhoz.
De mit keres ebben az autó-vel?
Ezt még mindig nem értem.
Ági
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!