Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Idézem a magyartanárnő mondatá...

Nádasi Martin kérdése:

Idézem a magyartanárnő mondatát: Aki meg tudja magyarázni, hogy miért nem így írjuk pl:azt hogy autó-vel, az kap 3ötöst? Kérek mindenkit segítsen, holnapra kéne!

Figyelt kérdés

2013. okt. 16. 16:00
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Mert nem, és kész, ez így van megírva.

Senki sem kérdezi azt sem, hogy miért pont olyan hosszú egy méter amilyen hosszú, azért mert ez így lett eldöntve ez a nemzetközi megállapodás.

2013. okt. 17. 22:08
 12/19 anonim ***** válasza:

Mostmár én is igazán kíváncsi lennék... Mert a helyes válasz az, amit az első válaszoló írt. Kicsit átfogalmazva: azért nem -vel, mert az "autó" szó mély hangrendű, mivel az összes magánhangzója mély hangrendű. A többalakú toldalékok hangrendje pedig hasonul a szótőéhez, így mély hangrendű szóhoz NEM magas hangrendű toldalék kapcsolódik.

Egyébként egy ilyen feladatra tényleg nagyon túlzás a három darab ötös.

Kivéve, ha a tanárnő valami más (trükkös) dologra gondolt.

Majd írd le a megfejtést, légy szíves, ha holnap hajlandó lesz elmondani nektek is... :)

2013. okt. 17. 22:25
 13/19 anonim ***** válasza:
Gondolom azt akarta tudni, érted-e, amit írtál. Mondjuk az lett volna a legkevesebb részedről, hogy ha már megkaptad a választ, legalább elolvasd és értelmezd.
2013. okt. 17. 23:18
 14/19 anonim ***** válasza:

"hogy miért nem így írjuk pl:azt hogy autó-vel,"

Akkor több példát is adott, nemcsak az autót, ugye?

Mik voltak azok a szavak?

Hátha így többet tudunk meg.

2013. okt. 17. 23:30
 15/19 A kérdező kommentje:
Persze..a megfejtést leírom majd.....Még annyit adott hogy pl: híd-vel
2013. okt. 20. 08:14
 16/19 A kérdező kommentje:
MEGOLDÁS: Tanárnő szerint:A régi magyar nyelvben volt mély,és magas "i" betű,és ezért.Vélemények?:)
2013. nov. 6. 21:16
 17/19 anonim ***** válasza:

Uuuuuuh, ez nagyon fájt...

Mostantól kezdve mélységesen egyetértek a 8. válaszolóval.

1. Valóban volt mély i, de nem BETŰ, hanem HANG.

Ez az ún. veláris, azaz hátul képzett i/í; a mostani magas: palatális, azaz elöl képzett.

2. A példák közül a híd jó. Továbbiak pl.: nyíl, íj. Ezekhez mély hangrendű kötőhangok és toldalékok járulnak, pl. hidak, hidat, híddal, nyilak, nyilat, nyíllal, íjak, íjat, íjjal.

DE: az "autó" szónak ehhez SEMMI KÖZE nincs; mivel nincs benne i hang, se veláris, se palatális.

(Továbbá jóval későbbi – és ráadásul idegen – eredetű szó.)

Úgyhogy őszinte részvétem, és remélem, mielőbb kapsz egy normális magyartanárt; ezt a nőszemélyt meg úgy kivágják, mint a macskát egészségügyi sétára...

2013. nov. 6. 21:48
 18/19 mustafa33 ***** válasza:

Hogyhogy csak volt hátul képzet í hang? Már nincs? Es nem is csak í. áéóú . Te jó ég akkor én hány száz éves vagyok?

Ja, persze, ti nem tudtok palócul... ☺

2013. nov. 6. 23:43
 19/19 anonim ***** válasza:

Egyébként ezt mi általánosban tanultuk.

Ezt a tanárnőnek kellett volna nektek megmagyarázni, nemhogy ötösöket osztogatni érte.

Szegény jó Császár tanárnéni, nem tudom mit szólna az ilyen tanárhoz.

De mit keres ebben az autó-vel?

Ezt még mindig nem értem.

Ági

2013. nov. 7. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!