Magyarul Mr. Vagy Mr? Kell pont vagy sem az angol titulusok, rangok rövidítése után a magyar nyelvben?
szeritnem kell a pont.
tudom én is, hogy nem mindenki használja az angol nyelvterületeken sem, de az igazi ponttal, precízebb, elegánsabb.
Igen - én is így vélem, csak előfordult, hogy javíttatták, és kicsit bosszantott.
Köszönöm a választ. :)
Gondolkodtam, hogy melyik lehet jó, és végül megnéztem a szótárban. Jó hírem van, mindkettő jó. :)
Szabály nincs rá, én hasonlónak tartottam a doktorhoz, és tettem volna pontot, de ott meg mindig kell, csak épp a d betű lehet kicsi meg nagy is.
Ezeket meg kell tanulni, illetve a Mr még jó is, mert elég annyit tudni, hogy nagybetűs.
Köszönöm szépen a válaszokat! Hasznosak voltak, j végre tudni az erre vonatkozó szabályokat, ahelyett, hogy csak a kedvem szerint pontozgatnék... :)
08:11-es: Úgy értettem, hogy átvettük, hogy egy magyar szövegben egy külföldi nevet hogyan használok... szóval nem arra gondoltam, hogy Mr. Kovács, hanem (akár egy regényben) Mr. Stroud, vagy ilyesmi. :) Egyébként úgy tudom, udvariasságból külföldieket az anyanyelvükön illik szólítani. Vagy talán csak divat... :)
Köszönöm mindenkinek még egyszer. :)
Tehát az amerikaiak tesznek pontot, a britek nem.
A magyar helyesírás szerint pedig mindkettő jó, mivel ilyen esetben nemzetközi szokásokhoz igazodunk.
Érdekes, én éppen a pont nélküli változatot tartom elegánsabbnak. :)
Mivel a mértékegységek és az országjelzések már olyannyira önállósodva épültek a köztudatba, alighanem már nem rövidítésnek, hanem jelnek számítanak. A rövidítések után egyébként (kivételes eseteket leszámítva) valóban pontot teszünk.
A kérdésre vonatkozó további válaszokat is köszönöm. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!