Honnan lehet eldönteni, hogy valami összetett (vagy többszörösen összetett) szó-e vagy sem? Mostanában mindent külön írnak, teljesen belezavarodtam.
Bemásolom neked a szabályt, amit ezzel kapcsolatban találtam:
"A többszörösen összetett szó kettőnél több szóból áll, tehát az előtagja, az utótagja vagy mindkettő önmagában is összetett szó (közvélemény + kutatás, tankönyv + kiadó).
Helyesírási szabályok:
A többszörösen összetett szavakat (ragok, jelek nélkül számolva) hat szótagig egybeírjuk: gépkocsijavítás, fényképelőhívás.
Ha a többszörösen összetett szó hatnál több szótagból áll, akkor az előtag és utótag határán kötőjellel tagoljuk: tornász-világbajnokság, játékfilm-bemutató, balettzene-vezénylés, ételmérgezés-vizsgálat.
Ha az eredetileg különírt szókapcsolathoz még egy elemet kapcsolunk, akkor az ún. mozgószabály értelmében az egésznek megváltozik a helyesírása:
házi feladat + értékelés helyett: házifeladat-értékelés.
Ha az összetétel előtagja anyagnév, akkor a kéttagú szót egybeírjuk: aranygyűrű, gyapjúpulóver, acélhuzal.
Ha az összetétel kettőnél több szóból áll, akkor az anyagnévi előtagot külön kell írni:
pamut pizsamanadrág, műanyag padlóburkolat, arany karikagyűrű.
A névmáshoz kapcsolt előtagot egybeírjuk a névmással: ugyanaz, énmiattam, senki.
A túlságosan hosszú összetett szavak írása, olvasása, értelmezése nehézséget okozhat. Érdemes ilyenkor más megoldást választani, összetett szó helyett szószerkezetet alkotni. Például: filmbemutató-előzetes helyett előzetes filmbemutató vagy ízelítő a filmbemutatóból."
Akh. 122.–128. pontok:
Az egész különírás/egybeírás témát a 95.–142. pontok tárgyalják.
A rengeteg hibás írás valóban nagyon zavaró hatású, néha én is teljesen össze tudok zavarodni. Igaz, a sok szabálytól is. Többször előfordult már, hogy egy-egy szót, amit ösztönösen jól szoktam írni, "külső hatásra" rosszul írtam le. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!