Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Egyikőnk vagy egyikünk?

Egyikőnk vagy egyikünk?

Figyelt kérdés
Mindkettőt láttam már, melyik az elfogadottabb?

#egyikünk #egyikőnk
2013. júl. 23. 16:12
 1/8 anonim ***** válasza:
54%
Az "egyikünk" a gyakoribb a köznyelvben, az "egyikőnk" választékosabb, inkább irodalmi alak.
2013. júl. 23. 16:23
 2/8 A kérdező kommentje:

Szóval ha arra kerül a sor, akkor esszében inkább az

"egyikőnk" alakot használjam?

Köszi a választ!

2013. júl. 23. 18:03
 3/8 BringaManó ***** válasza:

Ne, (még) ne tedd!

Berta, előbb győzz meg engem is, légyszi, mert szkeptikus vagyok.

Szerintem ilyenek vannak:

T/1: egyikünk

T/2: egyikőtök (= egyiketek, esetleg egyiktek)

T/3: egyikőjük (= egyikük)

(és ugyanez melyik-kel, valamelyik-kel stb.)

Az "egyikőnk" valami hibrid lehet (T/2 torzulása T/1 hatására), amelynek a használatáról – gyors guglizásom alapján – azt állítom (egyelőre teória), hogy:

a) szimplán butaságból használja valaki (aki vagy saját maga kavarta össze, vagy mástól hallotta, hogy így választékos), pl.

[link]

b) valaki megpróbál "irodalmiaskodni", ezért pl. egy normális fordításban is lecseréli az egyikünk-öt ő-re:

[link]

c) az előzőhöz hasonló eset, hogy pl. itt: [link]

azt írják: "Melyikőnk a naiv, Kay?", holott meghallgattam most a régi és az új szinkront is, és mindkettőben ü-vel mondják

( d) esetleg tényleg a művészi szabadság jegyében is írhat ilyet egy "igazi művész", de erre most nem találtam példát hirtelen...)

?

2013. júl. 24. 10:16
 4/8 anonim ***** válasza:

Teljesen jól logikáztál, BM. :)

Én ezt találtam tegnap:

[link]

Bár mint tudjuk, a Google-találatok száma nem mindig releváns, de jelen esetben elfogadhatónak tartom. (411.000, ill. 362.000 találat; tehát mindkettő használatos.)

Ezt az oldalt is találtam még tegnap:

[link]

Nem olvastam el a cikket, de úgy gondoltam, hogy ha egy anyanyelvápoló oldal az "egyikőnk" alakot használja, akkor az lehet a választékosabb. (Hangzás alapján is az, nekem legalábbis.)

Ui., csak érdekességképpen: Most ismét belepillantva a cikkbe feltűnt Dr. Gasparics Gyula neve. Ő volt a főiskolán az egyik magyartanárom, a magyar nyelv, a helyesírás és a helyesírási készségfejlesztés tantárgyak oktatója. A "Gazsi". :)

2013. júl. 24. 13:30
 5/8 BringaManó ***** válasza:

> Teljesen jól logikáztál, BM. :) Én ezt találtam tegnap:

> [link]

Ahha! Hm... Na lehet, hogy erről megkérdezem őket én is... Köszi.

> Bár mint tudjuk, a Google-találatok száma nem mindig

> releváns, de jelen esetben elfogadhatónak tartom. (411.000,

> ill. 362.000 találat; tehát mindkettő használatos.)

Ó, ó, itt valami "méréstechnikai" gubancra gyanakszom.

Mely szavakról beszélünk? (egyikünk és egyikőnk?)

Próbáld meg, légy szíves, idéőjelbe rakva is.

(tudom, hogy nem tűnik indokoltnak, de mégis)

nekem idézőjel nélkül nagyságrendileg hasonló, idézőjelben már nagyságrendi eltérés van...

> Ezt az oldalt is találtam még tegnap:

> [link]

> Nem olvastam el a cikket, de úgy gondoltam, hogy ha egy

> anyanyelvápoló oldal az "egyikőnk" alakot használja, akkor az

> lehet a választékosabb. (Hangzás alapján is az, nekem

> legalábbis.)

Hát... kicsit meggyőző arról, hogy "létezik", de azért én lebeszélném róla a kérdezőt, szerintem "túllőne" vele a célon választékosság tekintetében, inkább már-már modoroskodásnak gondolnám... Az egyikünk tökéletesen megteszi általában.

2013. júl. 24. 14:14
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindkettőtöknek, akkor maradok az egyikünknél. :)
2013. júl. 24. 20:42
 7/8 anonim ***** válasza:

Nekem az egyikőnk nem tetszik.

Nem találom választékosnak.

Lehet, hogy sok találat van az egyikőnkre, de a kereső kijavította a szót.

[link]

2013. júl. 26. 19:53
 8/8 anonim ***** válasza:

@ BM:

"Ahha! Hm... Na lehet, hogy erről megkérdezem őket én is... Köszi."

Majd tedd közkinccsé a választ, légy szíve. Köszi. :)

"Ó, ó, itt valami "méréstechnikai" gubancra gyanakszom. Mely szavakról beszélünk? (egyikünk és egyikőnk?) Próbáld meg, légy szíves, idéőjelbe rakva is. (tudom, hogy nem tűnik indokoltnak, de mégis)

nekem idézőjel nélkül nagyságrendileg hasonló, idézőjelben már nagyságrendi eltérés van..."

Megpróbáltam, stimmt.

<Hát... kicsit meggyőző arról, hogy "létezik", de azért én lebeszélném róla a kérdezőt, szerintem "túllőne" vele a célon választékosság tekintetében, inkább már-már modoroskodásnak gondolnám... Az egyikünk tökéletesen megteszi általában.>

Nem csak ott létezik, nézd csak meg a találati listát, vannak még "elit" példák a 32.500 között. És ez a szám nem olyan kicsi, tehát elég elterjedt változat az "egyikőnk".

De általában valóban megteszi az "egyikünk" is. :)

2013. júl. 29. 02:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!