Sorszámnevek felsorolása között kell pont a vessző elé?
Példa: "a 2., 3., 4. és 5. esetben"
"a 2, 3, 4. és 5. esetben"
Az első megoldásnál az az érzésem van hogy halmozott írásjelek, míg a második lehetőségnél a szöveget felolvasó számára nem egyértelmű csak mire a végére ér, hogy ezek sorszámnevek.
Valóban az első a jó.
Egyáltalán nem gond, hogy pont és vessző van egymás mellett, hiszen a ponttal a sorszámneveket jelöljük.
Az első válaszolót javítom annyiban, hogy a pontot kizárólag akkor hagyjuk el, ha a dátumíráskor a számhoz kötőjellel ragot kapcsolunk, pl. június 20-án.
De egyéb esetben nem hagyjuk el a pontot, pl. "Kristóf most volt 7.-es." vagy "Én a földszinten lakom, a barátnőm a 3.-on." (= a 3. emeleten) stb.
Igen, kell.
Az első példád a jó, mert ha nem teszel pontot, akkor nem lesz egyértelmű, hogy sorszámnevekre gondoltál. /Mint ahogy te is jól gondoltad./
A vessző pedig azért kell, mert felsorolás.
köszönöm a válaszokat, elbizonytalanodtam!
#Berta Wooster
Dátum után ha a számhoz kötöjellel rag kapcsolódik, akkor én sosem tettem pontot. Ez oké.
De a "szomszédom a 3.-on lakik" ...
tutibiztosszázszázalék hogy kell a pont?
:)
Igen, tutibiztosszázszázalék. :D
Idézem a vonatkozó 290. szabálypontot az Akh.-ból:
"A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk őket – pontot teszünk: 1. osztály, 3. sor, 1978. évi, a 10–12. oldalon stb. A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel; vö. 296.)"
Tehát mint láthatod, ez az alapszabály, és a keltezés a kivétel.
nahát
köszönöm!
Bár már eltér a kérdéstől, de egyúttal megkérdezem ha már itt vagyunk azt is, hogy mi a helyzet az ÉS előtti vesszővel. Akármilyen forrásból dolgoztam fel anyagot egy prezentációhoz, vagy egy beadandóhoz mindig eltöröltem a vesszőt az ÉS elől.
Van-e erre valami formula, szabály, hogy mikor kell -ha kell egyáltalán - és mikor nem a vessző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!