Hogy kell leírni a lány szó paraszt változatát? Jány vagy Lyány?
1. VAN ilyen szó.
2. Olyan viszont NINCS, hogy "paraszt változat".
Tájszólások és tájszavak vannak, ismerkedj meg ezzel a két fogalommal.
3. A szót ly-nal írjuk: lyány.
Mondaton belül pedig MINDIG kis kezdőbetűvel, mivel köznév.
Nem paraszt változat az, kéremszépen :) Régies.
Inkább a lyányra tippelek, hogy azt többször használják.
valóban azt használják gyakrabban, bár a kérdés nem ez volt :-)
(hanem hogy hogy kell helyesen írni)
Néhány hónapja volt ez a kérdés.
Előkerestem, legyenek egy helyen.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__397831..
Az e-nyelv újabb válasza:
"A szótárak a lány népnyelvi változataként a jány és lyány szavakat egyformán megadják (pl. Nyelvművelő kéziszótár, Auktor, Budapest, 1996, 338.; Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, Budapest, 1992, 817.). A két betű eredetileg különböző hangokat jelölt, ez a különbség ma már csak egyes nyelvjárásokban figyelhető meg. (A palóc nyelvjárásban például találkozhatunk az ly-nal, a nyugati ly helyett gyakran l-t használ, míg a tiszai erősen j-ző, a kérdéses szó írásmódját ez alapvetően meghatározza az adott földrajzi régióban.) A tájnyelvi jelleget, ízt általában az ly-os változat fejezi ki jobban, talán ezért is szerepel a Csárdáskirálynőben az."
Saját megjegyzés:
A Csárdáskirálynőben legtöbbször a "jányok" alakot használják, ez természetesen nem túlságosan mérvadó.
Gondolom, mindkét használat helyes, illetve egyiket sem lehet szigorúan helytelennek bélyegezni.
Julianna!
Segíts, ha tudsz (bár lehet, hogy írásban nehéz): Hogyan lehet megkülönböztetni, hogy lyányokat vagy jányokat énekelnek?...
ettől a másik ősfilmrészlettől sem lettem okosabb:
http://www.youtube.com/watch?v=jAXovWmwvlU
(egyébként az e-nyelven én is láttam, hogy a kérdés meg a válasz nincs teljesen összhangban... szóltam is nekik akkor, de nem érte el az ingerküszöbüket, úgy tűnik. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!