Hányatott vagy hányattatott sors?
Szerintem hányatott.
De mindkettő helyes, ez a szituációtól függ, az értelme a kettőnek különböző. Ez olyan, mint az épített és az építtetett.
Na, most legyetek okosak!
Szívem szerint azt mondanám, hogy hányatott sors, és hányattatott ember.
1. Egzakt válasz nem lesz, a jelentésváltozások, -bővülések, illetve a formák módosulása egy folyamat.
2. Véleményem szerint a hányatott és a hányattatott egyaránt viszonatagságost jelent, de ezt – az értelmező szótár alapján – annyival árnyalnám, hogy melléknévként inkább hányatott, főnévként inkább hányattatás.
Melléknévként a hányattatott szerintem oké, de főnévként a "hányatás" már telán túlságosan hasonlít a hánytatásra...
3. Ja, és a "hányattatott ember"-re azt mondanám, hogy az inkább hányTATott. Szerintem!
Szerintem ne hánnyunk:D
Amugy mind1 beleillik, attól függ,hogy arról beszélsz hogy valakinek hányatott sorsa van, vagy pedig (valaki(k)/valami(k) miatt/által) hányattatott sorsa van.
Gondolom én,de én is tudok 1 szót ámm bibibi...Laikus vagyok ...xD
Úgy értem mint az épített és építetett ház verziójában. :D
Józsi épített egy házat a kertvárosban.
Józsi építetett egy házat a szomszédjával...A Jóska Mariska utcában... xD
Ági
Józsi építetett egy házat a szomszédjával..
Talán inkább építtetett.
épít + tet + e + tt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!