Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Számotokra melyek a legszebb...

Számotokra melyek a legszebb magyar szavaink?

Figyelt kérdés
Nem feltétlenül csak jelentésre értem, lehet hangzásra, csengésre...

2013. ápr. 30. 17:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Én pedig fülolajjal és lenolajjal is .

Szerintem is szebben hangzik bármelyik olaj a fülzsírral szemben.

"Egy felmérés szerint a legszebb magyar szó a pillangó, további helyezettek: édesanya, szerelem, békesség, hópehely, szellő. A magyar nyelv egyik különlegessége egyébként a szerelem szó, talán ezért is került a listára, mivel a legtöbb nyelvben mindenféle nemű szeretetet egy szóval intéznek el, míg nekünk itt van a szerelem szó. A külföldiek számára szépnek tűnt a cipőfűző is, ami valljuk be, nekünk, magyaroknak elég meghökkentő választásnak tűnik. A listákon felbukkannak a következő szavak: szelíd, halk, dűlmirigyrák (te jó ég:D).

Kosztolányi a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír szavakat találta a legszebbnek, a pálmát nála a fülolaj viszi (egyértelműen a hangzás, nem a jelentés miatt). Érdekes, hogy csupa egy szótagú szó mellett tette le voksát (persze a legszebbet kivéve). Irodalmáraink közül Móra az alelölülő (=alelnök), míg Illyés az elalél szót találja a legszebbnek. "

Innen loptam, talán nem haragszik meg az írója.

[link]

2013. máj. 1. 15:00
 12/16 anonim ***** válasza:
35%

On:

Nincsenek "kedvenc szavaim", mert túl sok lenne. Mint ahogy nincs kedvenc versem, dalom, énekesem, könyvem, zenekarom, filmem, virágom, állatom, képem stb. sem, mert ezekből is több van. (Több tíz vagy -száz, zenéből esetleg több ezer is... Persze általában vannak aktuális kedvencek, de ez változik. :D)

Vannak szavak, amelyek nagyon nem tetszenek; az itt olvasottak közül is meglepődtem néhányon, de hát ízlések és pofonok különbözők, ugyebár...

Azt viszont már rengetegszer tapasztaltam, hogy ha egy-egy szót valamilyen okból nagyon sokszor kell kimondani egymás után (pl. igeragozás vagy egyéb toldalékolás miatt), akkor egy idő után mindegyik h.lyén hangzik. :D

Próbáljátok ki. ;)

Off:

"A magyar nyelv egyik különlegessége egyébként a szerelem szó, talán ezért is került a listára, mivel a legtöbb nyelvben mindenféle nemű szeretetet egy szóval intéznek el, míg nekünk itt van a szerelem szó."

Csak tudnám, hogy ki találta ki ezt... Tudom, hogy a 11. válaszoló csak idézte egy másik fórumról, de sem ott, sem a neten máshol nincs meg az eredeti szerző. Pedig lenne hozzá néhány keresetlen szavam... :(((

Akik ismernek, tudják, hogy "nyelvi zelóta" vagyok, tehát egyáltalán nem utálom a nyelvünket, nem vagyok magyarellenes, meg semmi ilyesmi. De akkor is az a véleményem, hogy nem kellene túlzásokba esni az objektív vélemények és állítások megfogalmazása helyett. [A fenti állítás persze nem szemen szedett hazugság, de azért erősen sántít, és nélkülözi az objektivitást. Az angolban pl. a következő szavak léteznek: love, liking, fondness, affection, attachment. Vagy pl. a görögben is - tudomásom szerint - 3 vagy 4 szó is van a szeretetre...]

De olvastam már ennél sokkal rosszabbat is: Évek óta terjed a neten egy, a magyar nyelvet magasztaló összeállítás, külföldi nyelvészek, írók véleményeinek gyűjteménye. Pl. Jakob Grimm állítólag ezt írta: "A magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet." Vagy egy N. Erbersberg nevű bécsi tudósnak tulajdonított idézet: "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság." Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke."

Ühüm...

Szerintem ezen állítások igazságtartalmát bárki kétségbe vonhatja, aki egy kicsit is komolyabban foglalkozik a magyar nyelvvel.

Nem néztem utána, vajon ezek az idézetek valósak-e, de van még egy hasonlóan "népszerű" idézet, ami bizonyítottan torzított:

[link]

2013. máj. 2. 13:55
 13/16 anonim ***** válasza:

"Karinthy a "fülzsír" szóval nyert..."

Ezt a legendát én Kosztolányival és a "fülolaj" szóval ismerem. Ahogy a válaszokat látom, nem vagyok egyedül...

Ahogy Berta írja, nekem sincsenk "kedvenc" szavaim, mert sok olyan van, amelyeket nagyon szépnek találok. Különösen a magyar hangutánzó szavakat, igéket: Zeng, bong, zsong, csendül, stb.

Úgy látszik, az "ng" összehangzása kelti ezt az érzést.

2013. máj. 2. 15:54
 14/16 anonim válasza:
hajnal
2013. máj. 15. 13:08
 15/16 anonim válasza:
lappantyú
2013. máj. 15. 17:54
 16/16 anonim ***** válasza:
csengő
2013. máj. 19. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!