Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan helyes: nő vagy nől?

Hogyan helyes: nő vagy nől?

Figyelt kérdés
...amikor valamire azt mondjuk, hogy "növekszik". Itt a gyakorikérdésekponthun állandóan találkozok ezzel a "nöl"-lel és mindig nagyon rosszul érint... Mármint számomra nagyon szemetszúró... Tényleg van ilyen kifejezés, vagy már helytelenül használják?
2008. jún. 15. 21:06
1 2
 11/19 anonim válasza:
13%
Én is. Olyan nincs hogy nől. Nem is ejtjük úgy az nőőőőő. Én egy kis városban nőőőttem fel, olyan mint egy falu de senki nem beszél így.
2013. jan. 6. 14:44
 12/19 anonim ***** válasza:
85%
Hogyne lenne olyan, hogy nől :) Nem is a "helytelen", hanem inkább a "normától eltérő" kategória.
2013. jan. 6. 16:01
 13/19 anonim ***** válasza:
75%

Jaj! Ez volt a legjobb válasz :

"Egyik szeretett versem (Valami alacsony iskolázottságú vidéki írta?):

Weöres Sándor: Nől a dér, álom jár "

Alacsony iskolázottságú! Érted!?

2013. márc. 24. 18:03
 14/19 anonim ***** válasza:
95%

Jászság, Heves megye környékén nyugodtan használjuk, hogy nől. Sőt, gyakoribb mint, a nő.

-Egy budapesti egyetemista szülők, egyetemista gyereke. 20/F

2013. jún. 10. 23:24
 15/19 anonim ***** válasza:
91%
Kedves 6-os.Nekem a "szégyenlem" is szúrja a szemem,bár tudom elfogadott mint népnyelvi változat.Én a szégyellemet használom.
2017. márc. 8. 10:14
 16/19 anonim válasza:
93%
Én is falusi vagyok de ezt soha nem hallottam, hogy nöl, de amióta megszületett a kislányom benne vagyok sok babás-mamás csoportban és legalább az esetek 90℅-ában így írják számomra kicsit zavaró, de mondom ez is biztos valamelyik tájegység nyelvjárása... Én borsodi vagyok és sok olyan szavunk van amit más tájegységen nem ismernek... Ezért már kiváncsiságból rákerestem, hogy vajon hol használják így a nőni szót így találtam meg ezt a kérdést :) én se vagyok egy nagy helyesen író, sokáig azt hittem úgy van helyesen, hogy "jössztök" közben meg jöttök de azért mert mindenki így használta körülöttem ezért kíváncsi lennék, hogy aki a "nől" szót használja tudja-e hogy ez nem így van helyesen
2017. júl. 30. 09:31
 17/19 dq ***** válasza:

#5: "2. "de vidéken és főleg az alacsonyabb iskolázottságúak körében". Olyan nincs, hogy "vidéken", ugyanis a pest környéki tájszólás is csak egy a többi közül, és az irodalmi nyelvhez sem áll közelebb, mint bármelyik más dialektus. "

Ez igaz?

2017. aug. 30. 21:47
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem az "alacsonyabb iskolázottság", hanem a földdel és az élettel kapcsolatos, ha valaki azt mondja: "nől"

Ehhez tudni kell, magyar nyelvünkben az újkori akadémikusok kiírtottak több olyan nyelvi sajátságot, mint például a folyamatos jelen, vagy a szenvedő szerkezet.

Nyelvünk sajátsága, hogy egyes szavakban a magánhangzók változhatnak, hajszálnyi különbséget eredményezve, pl. fel, föl. Vagy: nevel, növel. Ez utóbbi kettő mintegy magyarázza is egymást. A "nevelő" - "növeli" a rábizott gyermekben a tudást. Ugyanakkor a gyakorlat teszi a mestert, azaz "növekszik" vagy "növekedik" a tudása valakinek, anélkül, hogy egy pedagógus nevelné a már érett embert.

Budapesten, az V. kerületben van a "Papnövelde utca", jelezve, hogy nem "nevelik", hanem "növelik" a papi hívatást választókban az elhívatottság érzését, a tudással egyetemben.

A jószágot "neveljük", de képtelenek vagyunk "növelni", akárcsak a szántó-vető a növényt csak gondozni, öntözni tudja, még nevelni is (ekkor a vigyázás, óvás a jelentése), de a növényt "növelni" senki nem tudja.

A Bibliában van egyedi meghatározásként (szaknyelven: Hapax legomenon = egyetlen előfordulási hely) a következő kifejezés:

"Mert MAGÁTÓL terem a föld, először füvet, azután kalászt, azután teljes buzát a kalászban." (Mk 4:28)

Az idézett helyen a "magától" a görög szövegben "automaté" igével van kifejezve, ez az eredete a mai automata, autó(mobiL), auto-didakta szavaknak.

A fentiekből érthető, hogy a földdel, növényekkel, állatokkal kapcsolatban levő ember érzékeli, hogy vannak dolgok, amelyek mintegy "belülről", azaz maguktól "növekednek"

Ebben az esetben a "nől", mintegy folyamatosságot érzékeltető ige, amit népmesében lehet tetten érni:

"nől, növekszik".

Én emlékszem, gyermekkoromban hallottam a "nyől" hangzással kiejteni, ahogy maga elé dünnyögte a növényt, jószágot szemlélő gazda. Hasonlóan, az Alföld keleti részén, amikor megszomjazott a nagymamám, azt mondta: "innya".

A "nől", ösztönös nyelvi érzésem szerint a növekedés folyamatosságát fejezi ki, ha rá-érzéssel használja az ember.

Akiből viszont hiányzik ez a "rá-érzés", az nem annyira "műveletlen = alacsonyabb iskolázott", hanem inkább a nyelvi sajátosságra, és a környzeti változást kevésbé érzékenyen kifejezni képes az, aki mintegy "bersgadtan" akkor is így mondja, amikor nem utal semmi a folyamatosságra.

--

Most, (2018. június 8) a könyvhéten kapható Sántha Attila: BÜHNAGY székely SZÓTÁR -a. Tetten érhetőek a módosulások, rövidülések, a szavak egyes részeinek az elharapása, amikor mintegy csak "hozzá gondolja" a hiányzó részt, amit az irodalmi nyelv teljes egészében - k i b e t ű z, azaz ki-, be-, tűz = ki is, be is tűzi, hogy érthetőbb legyen. :)

Fekete Bárány (69 F)

2018. jún. 9. 05:22
 19/19 anonim válasza:
100%
Nyelvtan tanárként írom hogy a "nől" szó épp úgy helyes mint a "nő" kifejezés.
2021. jún. 25. 14:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!