Párbeszéd leírása könyvben. Hogyan helyes és mióta?
Például:
- Igen - mondta akárki.
Vagy kell vessző a kötőjel előtt?
- Igen, - mondta akárki.
Ha az első helyes, ahogy általában használjuk, akkor tudja valaki, mióta? Régebbi könyvekben ('60-as években lefordított angol regények) láttam, hogy vesszőt tettek a szöveg után, ha nem felkiáltójel vagy kérdőjel következne, de ugyanannak a könyvnek két fordításában is eltérő. Köszi a segítséget.
Az első teljesen hülyeséget írt.
Kimásolok pár példamondatot, úgy világos lesz.
"-Ráadásul egy pár sarkantyút adsz - mondotta Hajván.
-Majd holnap.
(...)
-Íme - mondotta -, megtettem, amit kívántál.
(...)
-Kabala - felelte titokzatosan a diák.
-Kabala? - ismételte mormogva a török."
Remélem, így már világos. Ha mégsem, ajánlom A magyar helyesírás szabályai című örökbecsű könyvet.
Ezt értem, de itt a szöveg után van vessző, a kötőjel ELŐTT, nem pedig utána. Írok másik példát, mert nem arra válaszoltatok, tehát akkor nem jól kérdeztem.
- Na végre, külföldi segítőtárs, - mondta Hardcastle.
Emiatt kérdeztem, mert ezt kizárólag régi regényekben láttam eddig, hogy talán így volt helyes régen. Nem egy helyen, mindenütt az egész könyvben így van! Ismerem a helyesírás szabályait:) köszönöm, de így még nem nagyon láttam.
Még az is előfordulhat, hogy az, aki a könyvet korrektúrázta, egyszerűen nem jól tudta. Nem lehet mindegyik könyvben megbízni, rengeteg hibát tartalmaznak néha. De tény, hogy ha a mondat a közbevetés előtt befejeződik, akkor nincs vessző a kötőjel előtt.
Tehát:
- Igen - mondta akárki.
Ha nem kijelentő a mondat, akkor kitesszük a megfelelő írásjelet, utána jön a kötőjel.
Elvileg vessző nélkül, kivéve, ha a mondat még folytatódik. Pl: Igen, - mondta akárki - ezt én is hallottam.
De a gondolatjel után soha nem teszünk vesszőt, tehát olyan nincs, hogy: mondta akárki -, ...
Vagy vessző, vagy kötőjel. Együtt semmiképp.
pl.: Igen, mondta akárki, majd elment.
vagy Igen - mondta akárki - és lement.
Ugyanúgy ahogy a 22-ét sem 22.-énnek írod.
Utolsónak: az igaz, hogy a 22-ét nem írjuk ponttal, de ha nem dátumról van szó, akkor a pont megmarad a kötőjel előtt (2.-on lakik, 5.-be jár stb.). Ha végigolvasod a helyesírási szabályzatot, akkor még sok más példát is láthatsz, nemcsak a számok írásáról szóló, hanem pl. a párbeszédekről szóló részben is.
-helyesíró-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!