Megnyitottunk vagy megnyitottuk?
Többnyire azt olvasom új üzletek, vagy sokáig zárva tartott üzletek, vendéglők stb. ajtaján, hogy "megnyitottunk". Egy vendéglőnél viszont néhány napja azt olvastam, hogy " megnyitottuk a vendéglőnket".
Az elsőnél úgy értem, mintha "engem" vagy saját magukat nyitották volna ki, nem az üzletüket. Vagy én értem rosszul? Melyik a helyes?
mindkettő jó.
a megnyit-nak van egy olyan jelentése, hogy 'első alkalommal kinyit, elkezd üzemelni (egy üzlet, intézmény, bármilyen hely, amit aztán majd naponta kinyitnak)'. Vö. [link] (7. jelentés)
így ha kiírják, hogy "Megnyitottunk!" / "Jövő héten megnyitunk!", az teljesen rendben van, azt jelenti, amit kell, de bizonyos esetekben azzal sincs gond, ha rövidebben írják: "Jövő héten nyitunk!"
(ha ezt eddig nem tudtad, az nem gond, nyilván nem találkoztál a kifejezéssel, de ezentúl már tudni fogod :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!