Aki bizonytalan a helyesírásban, miért nem nyitja ki a helyesírási szótárat?
Vagy ha nincs, miért nem szerez be egyet? Jó befektetés lenne...
Nem kell kinyitni a szótárat. Meg kell tanulni helyesen írni. Volt a jó pár iskolai évünk alatt megszámlálhatatlanul sok nyelvtanóránk, nem véletlenül tanultunk. Úgy gondolom, annak nem kell szótárakat nyitogatnia, akinek készségszintre fejlődött a nyelvtantudása.
Ám ha nem, akkor meg tényleg kapjon elő egy szótárat: egyetértek a kérdezővel, hogy nem lenne ciki néha belepillantani, hátha egyesekre még ragadna is valami, mert igaz az, hogy az írásunk rólunk árulkodik...
Köszönöm a sok választ! Úgy érzem, pontosítanom kell a kérdést.
A második kommenthez: Tökéletesen egyetértek veled az elírás, a pontatlanság, sőt, még akár a helyesírással is kapcsolatban. Az írás csak egy grafémahalmaz, jelentése a lényeg. Eléggé liberális nyelvszemléletem van. (lehet hívni deskriptívnek, meg társas nyelvészetisnek)
A problémám a következő: itt is olvasható ilyen "gyakori kérdés": "Muszáj, vagy muszály? Hogy kell írni?" Nem azzal van bajom, hogy valami nem tudja az alapvető helyesírást (nah, jó, picit azzal is baj van...), hanem hogy nem néz utánna, mástól várja a választ. Az a baj, hogy ezek a gyerekek - mert úgy gondolom, ma még felnőtteknek talán ez nem jelent akkora gondot - nem is láttak még helyesírási szótárt. Mi a baj vele? Nem az a baj, ha valaki nem tud valamit. Szerintem sokkalta nagyobb baj, hogy ha nem tudja, merre kell keresni.
Szerintem nem okostojás-demagógia az, ha valaki alapvető helyesírást megkövetelne a fórumokon is. Az elgépelés, elcsúszás az más. SMS-nyelv is megkövetel bizonyos rövidséget. Ergo a rövídítésekkel sincs baj. (szvsz, h (=hogy), stb, pl,+(=meg), vagy bármi egyértelmű jelölés)Én is használom őket.
Summa Summárum, nem azt várom el, hogy mindenki helyesen írjon. Főleg, hogy tudom, mennyire nehéz. (mozgószabályok, jelentésárnyalatok, illetve a magyar helyesírás összehangolatlansága a nyelvtannal)
Csak azt, hogy ha valaki nem tud valamit, nézzen utánna. Pl írja be word-ben, vagy nyissa ki azt a fránya Osirisz helyesírást!
És lehet, hogy én leszek most az ultra-konzervatív, de szerintem egy háztartásban néhány alapkönyvnek lennie kell. Ilyen a Biblia, valami szépirodalom és egy helyesírási szótár. Rosszul látom a világot?
Nagyobbik baj az, hogy a helyesírási hibák nagy része úgy keletkezik, hogy az illető NEM ÉRZI, hogy rosszul írta le az adott szót. Eléggé nehezen tanítható dolog a helyesírás, és aki rosszul hall (mert van olyan, aki nem tud hallottakban nem különbséget tenni rövid és hosszú magán- és mássalhangzók között), az ezzel még nehezebben bírkózik meg.
Mindenesetre én is úgy gondolom, hogy a nyelvi igényesség mindent elárul egy emberről. És ha tetszik a embereknek, ha nem, szerintem el is várható. Ráadásul számot ad egy ember intelligenciájáról, ezzel egyben a válaszainak hitelességéről is (már ha csak itt akarunk maradni..). Mutasd az írásod, megmondom, ki vagy... Ennyi. Nem csak a bölcsészeknek kéne tudni írni, én matematikus beállítottságú emberként is gondot fordítok erre.
Aki meg érzi, hogy bizonytalan, és nem nézi meg, hanem itt teszi fel, az úgy gondolja, itt mindent meg kell kérdezni. Pedig nem..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!