" örökéletűbb", vagy "örök életűbb"? Pl. örökéletűbbnek tűnik. Valami.
Mivel az örökéletű egybe van írva (összetett szó), és semmi sem indokolja a szóösszetétel szétválasztását a fokozáskor, ezért: öröléletűbb. (Mint: nagyszájú, nagyszájúbb, de nem nagy szájúbb, sem pedig nagyobb szájú, mert az meg mást jelent.)
Nem foglalkozom a szó értelmével, bizonyára van olyan szövegkörnyezet, amibe illik. És: a probléma kikerülése nem a probléma megoldása (ld.: tartósabb és társai).
Köszönöm, én is az "örökéletűbb"-re tippeltem.
Szövegkörnyezet: Gutenberg találmánya örökéletűbbnek tűnik, mint a laptop vagy a mobiltelefon. / Ennél találóbb jelzőt tud valaki?
"Hosszabb életű. Ami örökké tart, azt nem lehet összehasonlítani mással, ami szintén. Logikai bukfenc."
A nyelv képes logikai bukfencek kifejezésére. A nyelvtan nem vizsgálja azt, hogy egy szó adott környezetben amúgy értelmes-e.
Lásd pl.: Egyenlők és egyenlőbbek - Orwell után meghonosodott kifejezés, ami szintén logikai bukfenc (ha egyenlő, nem lehet egyenlőbb), ugyanakkor jelentéstartalma van és a nyelvnek tudnia kell kezelni.
"jelentéstartalma van"
Ezért elfogadott, az örökéletűbbnek azonban nincs irodalmi jelentéstartalma. Hadd ne bátorítsak már embereket, hogy hülyeségeket írjanak le! Stílus is van a világon, nemcsak nyelvtan, ráadásul kéz a kézben járnak.
Antimod,
Szerintem ebben a mondatban: "Gutenberg találmánya örökéletűbbnek tűnik, mint a laptop vagy a mobiltelefon." van létjogosultsága az "örökéletűbb"-nek. Hiszen, hogy mely tárgy örökéletű, azt nem tudjuk meghatározni. Elvileg persze saccolni lehet, de csak akkor derülne ki az állítás helyessége, ha mi is örökké élnénk. Tehát ez egy feltételezés, ebből akár az is következhet, hogy az "örökéletűbb" egy logikai bukfenc. Az, hogy "hosszabb életű" , lehet, hogy logikusabb, de valahogy nem igazán kifejező.
Hogy minek van irodalmi jelentéstartalma, az irreleváns ebből a szemszögből, és nem tudom, ezt ki dönti el.
andreaandi,
a 86%-osnak válaszoltam ezzel, ő hivatkozott az "egyenlőbb"-re irodalmi példával (egyébként jogosan). Írd így nyugodtan, ha relevánsnak érzed, én nem írnám, de lehet, hogy csak én vagyok szőrszálhasogató. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!