Kicsit későn válaszolok szerintem, de azért leírom, amit tudok.
A római számok esetében tudni kell, hogy a fél és negyed fogalmát már akkor is ismerték, mivel egy almát vélhetően ők is fel tudtak vágni, így a kérdés jogos, de keveset beszélnek róla.
A latin nyelv normál esetben a számokat csaknem minden esetben betűkkel írja ki, azaz a számnév megnevezését leírja, ez a tört alakokra is igaz.
Számábrázolást csak ritkán alkalmaztak a Római Birodalomban, ez már főleg középkori fejlemény.
Az eredeti latinban csak dátumok írására, listák sorszámozására, valamint könyvelésnél használták, egyik esetben sem jellemző a tört számok használata.
Alkimisták, csillagászok ellenben már használták akkor is a következő formában (bár több eltérő forrás is létezik):
____
3/4 római számokkal: III IIII
azaz a tört rész külön csoportban szerepel, és egy fölé húzott vonallal jelölték.
A föléhúzásos jelölés a közelkeletről származik.
Így tudom.
Az alkimisták közvetlen arab közvetítéssel már korán átvették az indiai számokat (ma arab számoknak nevezzük a közvetítés miatt), eredetileg ott sem a mi törtalakunk szerepelt.
Ha rosszul írtam valamit, bátran javítsatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!