Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ecetet vagy ectet? Hogy van...

Ecetet vagy ectet? Hogy van helyesen?

Figyelt kérdés

2012. szept. 14. 20:58
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

1.

nem hallottad még?

2012. szept. 14. 21:02
 2/17 anonim ***** válasza:
49%

én még sosem hallottam hogy 'ectet' :O

de a helyesírás ellenőrző is aláhúzza

2012. szept. 14. 21:04
 3/17 2xSü ***** válasza:
Ezt most a humor kategóriába szántad?
2012. szept. 14. 21:04
 4/17 A kérdező kommentje:
Most mondok egy meglepőt: ahol én élek, ott az emberek az "ectet" alakot használják. :) Meg egy pár szót hasonlóan ejtenek.
2012. szept. 15. 11:07
 5/17 2xSü ***** válasza:
47%

Ez valóban meglepő. Nem tudom hol laksz, de én béporoszkáltam széles e hazát, de sehol nem hallottam így mondani. Próbálom, de ki sem tudom így ejteni.

Amúgy ha beírod Google-ba, akkor nagyon egyszerűen meg lehet állapítani, hogy melyik a helyes. (Pl. megnézed, hogy hány találat van, milyen jellegűek a találatok. Pl. az ectet szóra egy csomó angol oldal jön elő.)

Illetve a Wordbe, OpenOffice-ba, vagy a böngészőkbe beírva is aláhúzza pirossal, feltéve, ha megfelelő nyelvű böngésző van telepítve nálad.

2012. szept. 15. 12:04
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Én még sosem hallottam az „ectet” formát, ettől függetlenül lehet tájszólásban használt kifejezés, és akkor nem nevezhetjük helytelennek. A hivatalos alak mindenesetre az „ecetet”.

(Csak mellékesen: az, hogy mit húz alá a helyesírás-ellenőrző, illetve hogy mire hány találatot ad a Google, a világon semmit nem dönt el.)

2012. szept. 16. 01:51
 7/17 anonim ***** válasza:
87%

Általános válaszom: a magyar nyelv egyik jellegzetessége, hogy kerüli a mássalhangzó torlódásokat, főleg a szóelejieket, de a szóközbenieket is. Tehát helyesen: ecetet.

Kérdés, hogy alany esetben hogy mondják azon a tájon ezt a folyadékot? ect-nek? Valószínűtlennek tartom...

Nem arról van-e szó, hogy a második e hangot hangsúlytalanul, alig ejtik ki, mert gyorsbeszédűek?

2012. szept. 16. 08:02
 8/17 A kérdező kommentje:
Magam is úgy gondolom, hogy amit több ember hasonlóan ejt, az már helytelen nem lehet. Igazából kíváncsi voltam, hogy mások hallottak-e már erről az alakról, ill. hogy írásban ezt leírhatom-e. Nem tudom mi lehet az oka annak, hogy így mondjuk. Lehetne azzal magyarázni, hogy mivel Felvidéken élünk, könnyebben ki tudjuk ejteni a szlávos mássalhangzó torlódásokat, de szerintem ez a dolog sokkal régebbi. Már a nagymamám is így ejtette, ejti. Viszont pár km-re tőlünk már nem ismerik az alakot: azt hiszem középiskolában javítottak ki először. Azóta igyekszem én is a sztenderd alakban kimondani, de ez picit furcsa számomra is és a családomnak is.
2012. szept. 16. 12:12
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Az "ectet" alakot én sem hallottam még soha, sehol.

Viszont a falusi nagymamám az "ecet" helyett mindig azt mondta: "esenc". :)

2012. szept. 16. 13:05
 10/17 anonim ***** válasza:

7. válaszoló vagyok.

Kérdező, nagyon érdekes, amit írtál: tényleg, miért ne lehetne a szlávos hatás?! Ez nem jutott az eszembe...

De írásban biztos, hogy nem helyes az ect vagy ectet használata. Értelemzavaró.

2012. szept. 16. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!