én még sosem hallottam hogy 'ectet' :O
de a helyesírás ellenőrző is aláhúzza
Ez valóban meglepő. Nem tudom hol laksz, de én béporoszkáltam széles e hazát, de sehol nem hallottam így mondani. Próbálom, de ki sem tudom így ejteni.
Amúgy ha beírod Google-ba, akkor nagyon egyszerűen meg lehet állapítani, hogy melyik a helyes. (Pl. megnézed, hogy hány találat van, milyen jellegűek a találatok. Pl. az ectet szóra egy csomó angol oldal jön elő.)
Illetve a Wordbe, OpenOffice-ba, vagy a böngészőkbe beírva is aláhúzza pirossal, feltéve, ha megfelelő nyelvű böngésző van telepítve nálad.
Én még sosem hallottam az „ectet” formát, ettől függetlenül lehet tájszólásban használt kifejezés, és akkor nem nevezhetjük helytelennek. A hivatalos alak mindenesetre az „ecetet”.
(Csak mellékesen: az, hogy mit húz alá a helyesírás-ellenőrző, illetve hogy mire hány találatot ad a Google, a világon semmit nem dönt el.)
Általános válaszom: a magyar nyelv egyik jellegzetessége, hogy kerüli a mássalhangzó torlódásokat, főleg a szóelejieket, de a szóközbenieket is. Tehát helyesen: ecetet.
Kérdés, hogy alany esetben hogy mondják azon a tájon ezt a folyadékot? ect-nek? Valószínűtlennek tartom...
Nem arról van-e szó, hogy a második e hangot hangsúlytalanul, alig ejtik ki, mert gyorsbeszédűek?
Az "ectet" alakot én sem hallottam még soha, sehol.
Viszont a falusi nagymamám az "ecet" helyett mindig azt mondta: "esenc". :)
7. válaszoló vagyok.
Kérdező, nagyon érdekes, amit írtál: tényleg, miért ne lehetne a szlávos hatás?! Ez nem jutott az eszembe...
De írásban biztos, hogy nem helyes az ect vagy ectet használata. Értelemzavaró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!