Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell írni?

Hogyan kell írni?

Figyelt kérdés

Kitől? vádlott+ - tól

Hová? orr+ -ra

Kinek a részére? finn+ -nek

Mitől? matt+ -tól

Mivel? toll+ -val

Mivel? meggy+ - vel

2012. jún. 9. 11:20
 1/10 GLadislaus ***** válasza:
100%

Itt egyszerűsítő írásmódot kell alkalmazni, tehát nem írunk három mássalhangzót, csak kettőt:

vádlottól

orra

finnek

mattól

tollal

meggyel

2012. jún. 9. 12:06
 2/10 GLadislaus ***** válasza:
69%

Tulajdonnevek estén, ha jól tudom, kötőjelet kell alkalmazni, tehát:

Kivel? Kiss-sel (Kiss Pistával).

2012. jún. 9. 12:08
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

GLadislaus 1. válasza az írásmódot illetően jó, de a magyarázat egy pici helyesbítésre szorul: A magyar nyelv négy alapelve közül az egyik az "egyszerűsítés elve". Ennek egy része vonatkozik azokra a szavakra, amelyekben három azonos mássalhangzó kerülne egymás mellé; de a lényeg, hogy valóban csak kettőt írunk le belőlük.

További példák: sakkal, makkal, füttyel, meccsel, szakállal, jobbá, jobbal, lakkal, körömlakká, hosszal, passzal, gallyal.

Ha megfigyeled, mindegyik esetben azonos a szó utolsó és a toldalék első betűje. (Ez a -val / -vel és a -vá / -vé ragok esetében csak az írásban jelölt teljes hasonulás miatt van így.)

A 2. válasz szintén pontosítandó, ugyanis a kötőjelezés csak a vezetéknevekre vonatkozik (pl. Mann-nal), az utónevekre nem. Néhány példa: Mariannal, Bernadettel, Odettel, Ivettel.

Üdv. :)

2012. jún. 9. 12:52
 4/10 GLadislaus ***** válasza:
Igaz. Köszönöm. :)
2012. jún. 9. 13:41
 5/10 anonim ***** válasza:
Igazán nincs mit, nagyon szívesen. :)
2012. jún. 9. 14:38
 6/10 anonim ***** válasza:

Berta Wooster, ez nem teljesen igaz: "A 2. válasz szintén pontosítandó, ugyanis a kötőjelezés csak a vezetéknevekre vonatkozik (pl. Mann-nal), az utónevekre nem."

Az idegen neveknél kötőjel kell, a magyaroknál nem, az mindegy, hogy vezeték- vagy keresztnév. Ami idegen név, dupla mássalhangzóra végződik és a toldalék ugyanazzal a betűvel kezdődik, amivel véget ér a név, az kötőjeleződik. Pl.: Matt-tel.

2012. jún. 26. 10:39
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

:)))

Jogos, mert valóban pontatlanul írtam. De:

"Az idegen neveknél kötőjel kell, a magyaroknál nem, az mindegy, hogy vezeték- vagy keresztnév."

Ez sem teljesen pontos, mert a magyar vezetékneveknél igenis kell a kötőjel. Tehát ebben Gladislaus példája jó volt (Kiss-sel).

Tehát tulajdonképpen mindhárman írtunk igazat és téveset is. Na, ez van akkor, amikor egyik válaszoló sem képes előkeresni és bemásolni a pontos szabályt. :D

Úgyhogy akkor tessék, ezt a hiányosságot most pótolom én:

< 163. c) Ha a családnév mássalhangzót jelölő kettőzött betűvel végződik, a -val, -vel (és néha a -vá, -vé) rag megfelelő alakját kötőjellel kapcsoljuk hozzá, hogy az alapforma világosan kitűnjön: Kiss-sel, Makk-kal, Papp-pal, Széll-lel stb. – Egyszerűsítve írjuk viszont a keresztneveket: Bernadettel, Marcellal v. Marcellel, Mariannal stb. >

< 94. A toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos, mássalhangzót jelölő betűt kettőzöttre egyszerűsítjük: orra (= orr+ra); fedd meg (= fedd+d meg), tollal (= toll+lal), vádlottól (= vádlott+tól), füttyel (= fütty+tyel), könnyé (= könny+nyé), nagyobban (= nagyobb+ban), hallak (= hall+lak); Bernadettől (Bernadett+től), Mariannal (Mariann+nal); stb.

A szabály nem érvényesíthető a magyar családnevekre, az idegen tulajdonnevekre és a szóösszetételekre. Ezekben a hosszú mássalhangzós betűhöz a vele azonos újabbat kötőjellel kapcsoljuk: Széll-lel, Tarr-ról, Hermann-nál, Wittmann-né stb.; illetőleg: sakk-kör, balett-táncos, hossz-számítás, össz-szövetségi stb. >

Tehát ezek szerint az idegen tulajdonneveket mindig kötőjelezzük (vezeték- és utóneveket is); a magyarban pedig csak a vezetékneveket, az utóneveket nem.

Remélem, most már senki nem tud belekötni senkibe. :)))

Vélemény? :)

2012. jún. 26. 11:15
 8/10 anonim ***** válasza:

Van-van vélemény. ^^

Tudja a fene a szabályokat, a gyakorlatban alkalmazni tudom, az elmélet meg a kutyát nem érdekli - személyes vélemény!

Ha le kell írnom, akkor jól írom, de egy félszabályra - mert mint kiderült általad, senki nem írta pontosan - nem tudok jó példákkal előrukkolni. Ha előjön az adott szó/név, akkor jól írom. Amúgy példának soha semmi nem szokott eszembe jutni... (:

2012. jún. 27. 00:47
 9/10 anonim ***** válasza:

Én sem vagyok egy szabálymániás típus... Inkább csak jó érzékem van a helyesíráshoz úgy általában. Csak akkor lepődtem / lepődöm meg, amikor komolyabb dolgokról volt / van szó. :Oo

Ilyesmikben mostanában is tévedtem már, és nem csak itt. :D

Viszont ha nem tudod a szabályokat, akkor nem is tudod alkalmazni őket a gyakorlatban. Szerintem inkább neked is "csípőből jön". :)

Amúgy már csak a példák kedvéért sem árt néha szabályokat olvasgatni. Meg persze rendeződnek is a dolgok többnyire, mint például most. :D

Üdv. :)

2012. jún. 29. 06:38
 10/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2012. jún. 30. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!