Hogyan kell szóelemekre bontani a "megoldásaikból" szót?
meg - old - ás - a - i - k - ból
old
megold
megoldás
megoldása
megoldásai
megoldásaik
megoldásaikból
Az 1. válasz biztosan nem jó, mert az szótagolás / elválasztás, nem szóelemekre bontás.
A 2. már majdnem, de szerintem egy kicsit másképp néz ki a helyzet:
meg (igekötő) + old (ige) + ás (főnévképző) + ai (birtoktöbbesítő jel) + k (T/3 birtokos személyjel)+ ból (határozórag)
Üdv. :)
"Berta Wooster", igen, így korrektebb. :)
Az a-t és i-t azért vettem külön, mert szerintem az "a" a birtokjel, az "i" a "birtoktöbbesítő jel", és a "k" pedig a birtokost többesíti.
valaminek az egy megoldása
valaminek a (több) megoldásai
valamiknek a (több) megoldásaik
(valamiknek az egy megoldásuk)
Sziasztok! :)
Köszi a gratulációt, de én sem tudtam fejből az összeset; pontosan a birtoktöbbesítő jel miatt fogtam gyanút, így rákerestem. :D
Most pedig még az egykori füzetemet is előszedtem, hogy leellenőrizzem. Szerintem nekem van igazam. :P
1. A birtokjel kizárólag az -é, a birtokost mutatja meg. Tehát -a nincs. Pl. Péteré, Judité, anyué stb.
2. A birtoktöbbesítő jel: -ai/-ei, -jai/-jei. Arra utal, hogy több birtok van. Pl. Péteréi, Juditéi, válaszai, feleletei, partjai, kertjei.
3. A birtokos személyjelek a birtokos számát és személyét jelölik a birtokszón.
E/1 -m --> időm
E/2 -d --> időd
E/3 -a /-e, -ja /-je --> háza, vége, karja, kertje
T/1 -nk, -unk /-ünk --> hazánk, házunk, kertünk
T/2 -tok /-tek /-tök --> villátok, mézetek, időtök
T/3 -uk /ük, -juk /-jük --> házuk, villájuk, fejük, partjuk, kertjük
Bocsánat a nem túl változatos példákért, de sietek, nincs időm gondolkodni. :D
Ha meg valaki tud jobbat, akkor örülnék, ha nem csak lepontozna, hanem le is írná... :P
Üdv. :)
^ Írok neked is egy köszönetnyilvánítást külön, hogy az IQ-bajnokoknak ismét legyen mit lepontozniuk. :P
Köszönöm szépen az elismerésedet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!