Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan helyes? : alszoM vagy...

Hogyan helyes? : alszoM vagy alszoK?

Figyelt kérdés

Ebbe a kategóriába írtam, mert ide járnak legtöbben.

Kösz a válaszokat!

2012. jún. 3. 20:06
1 2
 11/14 anonim válasza:
28%

AZ ALSZOM A HELYES tavaly felvételi előkészítőn (8-ban)(így a helyes nem pedig 8.-ban :D )

Egy magyartanárnő mondta nekem és szerintem ú jobban tudja mint más...

2012. jún. 16. 20:29
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

^ Az alszom esetében igaza van a tanárnőnek.

Viszont a sorszámot jelző pontot ki kell tenni: 8.-ban. Kizárólag dátumok esetében nincs pont, pl. június 8-án.

Ha nem hiszed, lapozd fel valamelyik helyesírási szótárat. :)

2012. jún. 16. 21:50
 13/14 BringaManó ***** válasza:

#2 "nem tanultok igeragozást?":

De, az ember remekül megtanulja az igeragozást, amikor kisgyerekként azt is magába szívja (első vagy második) anyanyelvének részeként – aztán amikor iskolába megy, könyvet olvas, netet olvas, GYK-t olvas, más tájegységre / más országba költözik, akkor remekül el tud bizonytalanodni... (mint látjuk) Ebben aztán még mélyebbre taszítják a kedves válaszolók/visszkérdezők. :-) Tulajdonképpen irigylésre méltó helyzetben vannak azok akiknek van valami hasonló válaszuk, mint a kérdezőnek ("Vajdaságban élek..."), mert ez kvázi "mentségként" funkcionál, míg egy magyarországi diákot simán leoltanak, ő meg jól elszégyelli magát szegényke – pedig csak úgy beszél, ahogy a környezetében mindenki más, miért is tenne másképp?...

---

#8 "Az ikes igéknél nincs alanyi és tárgyas ragozás.":

Már hogy a túróba ne lenne??? Akkor ez mi?:

te eszel egy kenyeret / te eszed a kenyeret

ő eszik egy kenyeret / ő eszi a kenyeret

---

#9 "Az érvényben lévő szabályok szerint ugyanis az ikes igéknek nincs kétféle (alanyi és tárgyas) ragozása, csak egyféle":

Ó, hát ez nagyon érdekes, különösen a fenti példáim fényében. Arra azért már tényleg nem számítottam, hogy szerinted sincs... :-( Kérlek, hogy mutasd már meg azokat a híres-nevezetes "érvényben lévő szabályok"-at, mert addig nem fogok merni ikes igét se így, se úgy ragozni, amíg meg nem tudom, hogy az tkp. alanyi vagy tárgyas vagy valami harmadik, "egyféle" ragozás...

"A köznyelvi normától eltérő ragozás terjedését sajnálatosnak tartom, és drukkolok, hogy minél tovább fennmaradjanak a helyes alakok a hétköznapi, beszélt nyelvben is."

Az nagyszerű, csak elég nehéz konkrétan, egzakt módon, minden anyanyelvi közegre kiterjedően (és ami a legnehezebb, pontosabban lehetetlen: időben is "tartós" módon) megfogalmazni, hogy mi is az... Erre pl. az egyik legékesebb példa (surprise!) az ikes ragozás. :-)

Tudod-e, hogy korábban (illetve egyeseknél még most is) nemcsak a kijelentő mód, jelen idő, E/1-et érintette, hanem pl. feltételes és felszólító módban is volt "ikes ragozás"? (egy-két kivételesen magmaradt, "megkövült" formában még most is élnek ilyenek, pl. "tessék")

Most nem írom le újra azt, amit a https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok.. oldalon, a #18-as kommentben írtam, olvasd el ott, ha kíváncsi vagy.

Vagy még inkább olvasd el ezt, ő kicsit jobban ért a témához, mint én. ;-) [link]

Szóval kérdés, hogy melyek is azok a helyes alakok, amelyekért harcolsz: nálad (vagyis a te nyelvváltozatodban) most épp a kijelentő mód, jelen idő, E/1-re vonatkozik ez? És azon belül minden ikesre?

A "határesetekkel", álikesekkel és társaikkal mit csináljunk a "hivatalos" véleményed szerint? ("hazudom"? "felnőtté válom"?)

A megkövült maradványokat is átírjuk a maira? (Kopogtatásra válasz: "Tessék!" helyett "Tessen!"...)

A versek maradhatnak, vagy azok is kerékbe törik a nyelvünket, és megnyomorítják az ifjúság nyelvérzékét, ezért tűzre velük?... ("Harmadnapja nem eszek, se sokat, se keveset.")

Kiket kellene megrendszabályozni ez ügyben? Van valami alsó/felső korhatár?

Ha valahol az egész faluban így beszélnek, akkor őket egyben kellene leszőnyegbombázni az (állítólagos) "érvényben lévő szabályokkal", vagy csak 1-2 embert neveljünk át, és ők majd elterjesztik ezt a (számukra) új dolgot?...

---

#10: "Használjuk végre az "M" betűt, úgy helyes, és szebben is hangzik :-)"

Valóban helyes úgy is (egyelőre) – az pedig TÉNY, hogy szebben hangzik! ;-)

(remélem, érezhető volt az irónia... :-) amúgy szerintem pl. valóban szebb úgy, de sokak szerint meg idétlenül hangzik az ikes ragozás... életben hagyjuk őket?... elég, ha jelentkeznek átnevelésre?...)

2017. júl. 23. 01:41
 14/14 anonim ***** válasza:

"Suliban tanacsosabb az "alszom", de ma mar mind a ketto megallja a helyit."

Suliban inkább ne aludjon 😄

2018. júl. 31. 16:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!