Mi a különbség a felkelni és a felébredni között?
Figyelt kérdés
Azért kérdezem, mert a párom mindig azt mondja sokszor felkelt az éjjel, ami nála azt jelenti, hogy felébredt. Erre én mindig ideges leszek, mert a kettő nem ugyan az, és nem érti meg hogy ha kinyitja a szemét, attól még nem kelt fel :) Ahhoz minimum fel is kellene ülnie, hogy ezt mondhassa. Igazam van?2009. jún. 20. 10:33
1/11 anonim válasza:
Ettől azért ne legyél ideges...:))
Felébredni valóban azt jelenti, hogy kinyitja a szemét, felébred álmából, felkelni viszont "kiszállni" az ágyból.
2/11 anonim válasza:
Nálam ugyanez a becsukni és bezárni szavak, mindkettőt azonos értelemben használom, és mikor a múltkor át kellett menni a szomszéd nénihez (nem nagyon ismerem) egy papírt aláírni, és megkérdeztem,hogy bezárjam e magam után az ajtót, ijedten közölte, hogy Isten őrizz! :) (Én a kulcsolást úgy mondom, hogy "bezárni kulccsal", ha nem kulccsal való bezárásra utalok, akkor ösztönösen a csukni vagy zárni szavakat véletlenszerűen és következetlenül használom.) Ez félreértésekre adott már okot, igyekszem figyelni. Szerintem ilyesmiről van szó itt is!
3/11 A kérdező kommentje:
Köszi :-) Ideges csak azért vagyok mert már milliószor kijavítottam, meg mondtam neki hogy nem láttam egyszer sem felkelni :-) De hatástalan... Ezért elbizonytalanodtam hogy nekem van-e igazam.
2009. jún. 20. 10:52
4/11 dellfil válasza:
Kedves kérdező, nyugodj meg, 100%-ig igazad van. Már legalább ketten vagyunk, akinek "üti" a fülét a két (különböző jelentésű!) fogalom következetes felcserélése.
Melletted vagyok, és "bőszen harcolok" a jelenség ellen. :D
5/11 anonim válasza:
Igazad van, de azért ez ne legyen "válóok". :)
6/11 anonim válasza:
A te szóhasználatoddal élve én előbb kelek, mint ébredek :) Az első fél óra kész homály általában :D De jó lehet neked, hogy ez a legnagyobb problémád :)
7/11 A kérdező kommentje:
:D:D:D Sajnos nem ez a legnagyobb problémám, de mareggel betelt a pohár ;D
2009. jún. 20. 11:50
8/11 anonim válasza:
Felkelni az alvajárók is tudnak.
A felébredés egy elmeállapot, a test többi részétől független. Ezeket magyarázd el neki.
9/11 anonim válasza:
A szinonimaszótáramban a felébred szó mellett ott szerepel a felkel is, úgyhogy elvileg felcserélhetőek. :)
Szoktuk azt is mondani, hogy "felkeltett valakit", de persze nem azt értjük alatta, hogy kirángatta az ágyból, hanem azt, hogy "felébresztette".
10/11 anonim válasza:
10:45-nek :én ugyanígy avgyok a kinyitni és a kitárnival.Szerintem kinyitom az ajtót,ha nincs rázárva és kitárom,ha "zsanérilag" elmozdítom.Egyébként szerintem a felkelés,felkelni valami ellen is nem véletlenül nem ugyanaz mint a felébredés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!