Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjuk helyesen? Többi lent

Hogy írjuk helyesen? Többi lent

Figyelt kérdés

Mind írásbeliből, mind szóbeliből jól teljesített

vagy

mint írásbeliből mint szóbeliből.....

vagyis: mint vagy mind?

2012. márc. 24. 12:46
 1/9 A kérdező kommentje:
és miért?
2012. márc. 24. 12:46
 2/9 anonim ***** válasza:
90%
Mind, mert mind a kettőből. A mint, hasonlító szó és ebben az esetben nem erről van szó.
2012. márc. 24. 12:57
 3/9 A kérdező kommentje:
ó köszönöm, csak szinte soha nem szoktam ezt használni, kicsit furcsa nekem mind a két eset, de köszönöm még egyszer
2012. márc. 24. 13:25
 4/9 anonim ***** válasza:

Egy kis kiegészítés: Én nem mondanék ilyesmit.

Egy-egy tantárgyból lehet jól teljesíteni, pl. Mind matematikából, mind nyelvtanból jól teljesített.

Ha a vizsga típusa a lényeg, akkor pedig "Mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgán jól teljesített."

2012. márc. 25. 00:57
 5/9 A kérdező kommentje:
köszönöm még egyszer, én is a mind-re tippeltem, de bizonytalan voltam, mert úgy gondoltam hogy mint a kettő lehetne de hivatalos helyre kell ezért kérdeztem meg inkább, és az okát is. Írásban ezt ugye ritkán, vagyis szinte soha nem használjuk, esetleg "és"-sel választjuk, na mindegy is, nem gondoltam volna hogy egyszer a helyesírás kategóriába fogok írni:D
2012. márc. 25. 03:06
 6/9 anonim ***** válasza:

Lehet éssel is nyugodtan. De ha hivatalos irat lesz belőle, akkor főleg figyelj a nyelvhelyességre, tehát még egyszer: írásbeli / szóbeli vizsgán, nem -ből. :)

Üdv. :)

2012. márc. 26. 01:49
 7/9 anonim válasza:
A kommentedben így írtad: mint a kettő lehetne. Ide is a "mind"-et használjuk. Tehát: mind a kettő lehetne.
2012. márc. 28. 15:09
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne tippelj, mert ez nem szerencsejáték. Helyesen tetted, hogy inkább kérdezel.

A "mind" a "minden" egy rövidített alakja, ebből következően a jelentése is hasonló. Az állítás (tulajdonság) minden elemre - mind az egyikre, mind a másikra - vonatkozik.

A "mint" egy hasonlító szó: egyik olyan, mint a másik. Tehát van egy dolog, meg még egy dolog. Az egyik hasonlít a másikra, az egyik olyan mint a másik...

Ha értelmezed a szavakat, könnyedén rájöhetsz hogyan és mikor kell használni különféle alakjaikat. És egyeztesd az alanyt az állítmánnyal, mert erről már az újságírók is megfeledkeznek (őket minősíti).

2012. márc. 28. 17:09
 9/9 A kérdező kommentje:

utolsó válaszadó, köszönöm nagyon alaposan kifejtetted, igazából csak a fent említett kérdés érdekelt, de így már tudni fogom az 100%

Utolsó előtti válaszadó: most néztem a válaszomat vissza, elég égő volt részemről, de lehet hogy csak elgépeltem.

Alapjában jó helyesírásom van, úgy gondolom, ez okozott fejtörést de végülis logikus nem is értem miért nem jöttem rá magamtól. De ha már a helyesírás rovatba vagyunk: a végülis szót miért húzza alá nekem a gép? Szerintem ez egybe van. Vélemény?

2012. márc. 28. 18:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!