Az emberek elfelejtették a helyes ragozást?
Igen, tényleg "elosztyuk" lenne, de egyeseknél nem így érvényesül a hasonulás.
2009. jún. 11. 17:59
Nem az emberek felejtették el, csak bizonyos igénytelenebb társadalmi osztályok így beszélnek.
2009. jún. 11. 20:04
Sajnos az emberek egyre igénytelenebbek a szép beszédet illetően (is). A kérdésben szereplő ragozások csak a jéghegy csúcsát jelentik. Nekem például rendszeresen égnek áll a hajam, az "add oda nekem" kifejezéstől, amit rengetegen használnak.
2009. jún. 11. 23:00
Nono, az teny, hogy egyre inkabb "elfelejtunk" helyesen irni, de azt azert hozzatennem, hogy a nyelvet nem a nyelvtantanarok, vagy a nyelveszek alkotjak meg. Ha 100 emberbol 95 tartosan egyontetuen helytelenul ir le egy szot, vagy ragozast, akkor a nyelveszek kenytelenek fogni a tollat, es atirni a szabalyokat. igy valtozik a nyelv. Olvassatok csak bele az Omagyar Maria Siralomba. Hmm Azert nem ugyanaz. Nem lehet sokaig szellel szembe hugyozni. Masreszrol pedig a nem mi vagyunk a szabalyokert, hanem a szabalyok vannak ertunk. Tehat mi emberek fent tartjuk a valtoztatas jogat. Ha a tobbseg ly-nal akarja irni a "huje"- szot, ami ugye pontos j-vel volna helyes, akkor par even belul at fogjak irni a helyesirasi keziszotarban. Evolucio.
2009. jún. 13. 20:34
Már ne haragudj kedves utolsó, de a "hüje" szót nem "j"-vel kell leírni, hanem ly-nal, vagyis "hülye".
2009. jún. 14. 07:46
6/13 A kérdező kommentje:
4. válaszoló véleménye is "ér", igaza is van részben, de fülsértő, amit a kérdésemben írtam. A másik pedig az, hogy nem percről-percre változnak a szabályok.... Akkor miért van helyesírás, miért van nyelvtanóra???
És ami még nagyon idegesít, az a "nem-e?", illetve a pénz szót "péndz"-nek ejtik. De még sorolhatnám... Én csak annyit tehetek, hogy kijavítom a hibát annál, akit jobban ismerek. És már az újságokban sem divat helyesen írni..
Nem értem én ezt..
26 éves lány
Igaz, forditva irtam, ly-a hulye. Mire a nyelvtanora? Jo kerdes, viszonylagosan helyesen kell irnunk, persze. de pl az ly-onos irasmod mellett mondjon valaki egy ertelmes ervet. Ugyanugy ejtjuk, kulonosebb funkcioja azon kivul nincs, hogy van meg egy pont, ahol elronthatjuk a helyesirast. Sok szabalynak semmi ertelme sincs, ez nyelveszek kozott is vitat szul. A legtobben erre egy osdi klisevel reagalnak:" A szabalyok azert vannak, h betartsuk oket" Igen.. Az ember hoz maganak sok hulye szabalyt, amit aztan nem gyoz betartani. Mint az utepitesen kintfelejtett 30-as tabla. Tartsa be a tokom. Felsobbrendu vagyok a szabalyoknal, ember vagyok, en teremtem a szabalyokat, nem ok engem. Csak annyit szerettem volna mondani, hogy megertem felhaborodast, amikor valaki egy mondatot nem bir leirni hiba nelkul, de azert ne essunk at a lo tuloldalara, mert ha megfigyelitek a legtobb hiba mind az egyszerusitesre torekszik, nem veletlenul, atalakult a tarsadalmunk, tobb infot kell kozolnunk masodpercenkent, ezert kezdenek betuk kimaradni a ragozasbol, ezert irjak sokan az ly-t pontosnak. A Magyar Helyesirasi Keziszotar nem szentiras. No persze azert torekedjen csak az ember betartani.
2009. jún. 15. 12:59
"ELOSSZUK. Nem pedig elosztJUK"
borzasztó tragédia, szerintem fel kéne hivni az egész világnak a figyelmét, hívjad a médiát, az újságírókat.
ne haragudj de nagy ugymond "stréber" vagy ha ez ennyire zavar :D
2010. máj. 6. 20:46
előző vagyok, most olvastam el az egyik kommentedet és uristen, te született barom vvagy. komolyan vagy született "stréber"..
nem-e, ebben mi a rossz?!
másik meg a pénzt péndz-el mondja mindenki. te ugy mondod hogy pééénzzzzzz? úristen. az olyan mintha aztmondanám mondjuk a "babics"-ra hogy "babit-s"
ne legyél már idióta, zöngés szerinti részleges hasonlulás (emlékeim szerint)
2010. máj. 6. 21:01
10/13 A kérdező kommentje:
Te ki az Atyaúristen vagy, hogy leidiótázol?
Beszélj csak úgy, mint egy paraszt, nem érdekel a véleményed, tanyán biztosan úgy beszélnek, mint te. Gratulálok.
Kapcsolódó kérdések: