A kis csapat "nyi" képzővel külön vagy egybe írandó? És a bagoly-csomagküldőszolgálat hogy helyes?
kis csapatnyi
és sztem inkább bagoly csomagküldő szolgálat
én így írnám őket.
1. Szerintem a kis csapatnál a "nyi" képzőnek nincs jelentősége; az egybe- vagy különírás attól függ, hogy magát a kis csapatot egybe vagy külön írjuk-e. Én leginkább külön írnám: kis csapat(nyi), de lehet olyan verzió is, hogy egybeírjuk. Akkor kell egybeírni, ha a kiscsapat egy meghatározott, speciális jelentéssel bíró fogalom különösen valamely szakterületen, azaz, ha többletjelentéssel bír ahhoz képest, mintha egyszerűen csak egy kis csapat akármiről beszélnénk. Én nem ismerek ilyen speciális jelentést, tehát nálam külön írandó. De elvben lehet olyan pl. valamely sportágban, hogy bizonyos létszámú csapatokat kiscsapatnak, míg másokat csapatnak, vagy nagycsapatnak nevezünk. Csak ilyen speciális jelentéssel lehet egybeírandó.
2. Bagoly Csomagküldő Szolgálat - ez a jó akkor, ha egy csomagküldő szolgálatot bagolynak hívnak, ha ez a neve. Az egyértelműség kedvéért a "Bagoly" szó időzőjelbe tehető, ezzel utalhatunk rá, hogy ez egy név, és nem baglyok által működtetett szolgálatról van szó. Más verzió a gyakorlatban nem igen képzelhető el. Ha vicces akarnék lenni, írhatnám még pl, hogy Bagolycsomag-küldő Szolgálat (ez olyan szolgálat, amelyik bagolycsomagokat küld, de ez nem túl életszerű.)
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Én épp arra vagyok kíváncsi, ha baglyokkal/postagalambokkal küldünk valamit, akkor hogy írjuk? (Mese, persze.)
Az biztos, hogy a kis csapat -nyivel vagy nélküle is két külön szó, tehát: kis csapatnyi
A baglyos pedig, ha olyan csomagküldő szolgálatról van szó, amelyben baglyok vesznek részt, akkor szerintem bagoly-csomagküldőszolgálat, ahogy írtad. Nekem a helyesírási szabályzat 139.b) pontját juttatta eszembe, bár itt a nem utótag, hanem előtag kapcsolódik egy eredetileg különírt szókapcsolathoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!