Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért irják sokan a gazdasági...

Miért irják sokan a gazdasági válság helyett azt, hogy váltság?

Figyelt kérdés
2009. jún. 4. 15:58
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
0%
Te vagy a hülye barátom, tipikus példája annak, hogy azon túl, hogy nem ismered a szavakat, csupán könyvekből vett frázisokat tudsz szajkózni!
2009. jún. 4. 18:13
 12/23 anonim ***** válasza:
72%

Tényleg hülye vagyok, könyveket olvasok, művelődöm, mi több: véleményemet idézetekkel és érvekkel támasztom alá, ellenőrzöm, stb. Skandalum! Valóban igazad van, ebben az évezredben ez számít hülyének, ellenben aki nagyobb hangon ordítja a megalapozatlan véleményét, annak rögtön igaza is lesz. A sok hülye szótár, könyv meg tudós mind le van ejtve. Azt esetleg nem szavazod meg, hogy a Föld lapos legyen?

(És hogy a barátod lennék, azt kikérem magamnak, a barátaimat megválogatom.)

2009. jún. 4. 18:44
 13/23 anonim ***** válasza:

Te ordítottál le engem, mi több, lehülyéztél, indokolatlanul!!! Nagy kár, hogy a sok könyvből nem tellett hidegvérre, józanságra, megalapozottságra, ésszerűségre........S mellesleg; egy könyvterjesztő hálózatnál dolgozom, naponta 2! - azaz- kettő könyvet olvasok el, belefér a 12 órás munkaidőmbe, egyébként is ez a dolgom...:)

U.i.: Én is megválogatom a barátaimat, Te lehettél volna az elsö......

2009. jún. 4. 19:00
 14/23 anonim ***** válasza:

És azokba a könyvekbe az van írva, hogy ORVgyilkos? Akkor ajánlom ezt a könyvet, és a ciklus többi részét:

[link]

2009. jún. 4. 19:13
 15/23 anonim ***** válasza:
Köszönöm, ismerem, a király "orgyilkosa-t is, de itt van pl. ez............ [link]
2009. jún. 4. 19:38
 16/23 anonim ***** válasza:
..vagy ez......... [link]
2009. jún. 4. 19:49
 17/23 anonim ***** válasza:

..........:) [link]

..................bocs, csak közben "melózok"........

2009. jún. 4. 20:08
 18/23 anonim ***** válasza:

Első vagyok!

Milyen jó, hogy valakinek olyan munkája van, hogy naponta 2 - azaz két - könyvet el tud olvasni éa még ide is tud írni.

Ilyen munka nekem is kéne!

2009. jún. 4. 20:17
 19/23 anonim ***** válasza:
Akár hiszed, akár nem, már nagyon unom! Olvasni otthon is tudnék ha lenne elég időm otthon lenni és elég ingerszegény is ez a munka ám........:(
2009. jún. 4. 23:05
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarok végeláthatatlan kinek nagyobb az… orgyilkosa játékba belemenni. Amit te linkeltél, az egy pár fülszöveg kimásolva, rosszabb esetben szerkesztőségi ajánlók. Amit én mutattam, az egy könyv címe. Szerintem az utóbbi több szerkesztésen ment át.

Nézzük a szótárakat. Az Országh-féle magyar-angol és angol-magyar, az csak a v nélküli formát ismeri, ugyanúgy, mint a magyarosok egyik szent könyve, az OSIRIS-féle Helyesírás. A Magyar Helyesírási Szótár nincs meg nekem, de itt egy wiki link, ami összeveti az OSIRIS eltéréseivel, és ebben sincs benne.

[link]

A google keresés, ami nem épp mértékadó forrás, de azért valamennyire reprezentatív a szó használatáról, 10800:2310 (4,6-szeres) arányban a V nélküli formát támogatja, ha kivesszük Hobb nevét, akkor érdekes módon 9760:1320 lesz, 7,39-szeres.

Persze az orvvadász, orvhalász logikából jöhetne orvgyilkos (és a Word se húzza alá, ami persze megint ízlés szerinti mértékben mérvadó, különösképpen a szótárakkal szemben), a sztaki pedig érdekes módon az orgyilkost ismeri, de a cselekedet orvgyilkosság, V-vel. Ezért hiszek jobban a nyomtatott dolgoknak.

A magam részéről elfogadom, hogy terjed a V-s változat, de abban teljesen biztos vagyok, hogy ez egyelőre nem kanonizált szótári forma. Lehet, hogy egyszer az lesz, lehet, hogy egyszer a hüje is az lesz (pontos j-vel), de a magam részéről tartom magam ahhoz, hogy jelenleg a V nélküli (vétlen :D ) változat a helyes, a másik pedig egy utólagosan kialakult, ám hibás alak.

Mindennek fényében, a te első bejegyzésed, ami így szólt: „Pontosan azért, amiért orgyilkost írnak ORVGYILKOS helyett......-idióták!” szerintem nem állja meg a helyét, és azt hiszem nem én kezdtem féltudással másokat idiótázni. Talán túlzás lehetett visszahülyézni, de nem olyan nagy túlzás.

A magam részéről az orgyilkos témát lezártam, az utolsó szó jogát örömmel átengedem.

2009. jún. 5. 12:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!