Kell vessző? Példák:
Nyilván hogy elindulok.
Jobb ha elmondom.
Ha igen, miért, ha nem, miért nem?
Az alsós tanítónénim mesélte régen, hogy az ő tanára mindig azt mondta: "Vessző nélkül nem lehet hogyozni!" :D
Amúgy az első mondatba nem kell a hogy, és vessző sem, a másodikban pedig vessző van a ha előtt. De ezt már leírták előttem.
És már láttunk is egy élő példát, hogy de:
"Vessző nélkül nem lehet hogyozni! :D
Amúgy az első mondatba nem kell a hogy..."
Ugyanis a "nem kell a hogy" esetén nem kell a vessző sem :)
Amúgy igen, hogy elé mindig vesszőt írunk. Kivéve amikor nem :)
nézz, ahelyett hogy látnál!
ottaveszzőnemamott
Az ahelyett előtt és után is kell vessző!
Nézz, ahelyett, hogy látnál.
A "nyilván hogy elindulok" egy beszéltnyelevi formula, egy rövidítés, amit írásban nem használunk. Egyébként:
nyilvánvaló, hogy elindulok - ott kell vessző.
A kérdező két példamondata két tömörített alárendelő (méghozzá alanyi alárendelő) mondat.
Alapmondat:
Valami nyilvánvaló. A "valami" az alany, a "nyilvánvaló" az állítmány (névszói állítmány, a nyilvánvaló egy melléknév).
A valami helyére lehet rakni egy másik alanyt, például:
Valami = az én elindulásom.
Nyilvánvaló az elindulásom. Ez így nem szép, és nem is alárendelő mondat. A magyar jobban szereti itt az alárendelést:
az én elindulásom = az (a tény), hogy elindulok
Nyilvánvaló (az / az a tény), hogy elindulok. A zárójeles rész elhagyható.
A másik esetben hasonló a logika: Valami jobb. >>> Az elmondás jobb. Satöbbi.
Szerintem is alárendelő összetett mondatok, amelyekből hiányzik az utalószó. De használjuk az elsőt is, főleg nyomatékosításnál.
Köszönöm, sok értelmes válasz jött!
"helyesírási szabályzat (AkH.) azért hozzáteszi (243.d): „Ha azonban az anélkül, aszerint, ahelyett stb. elemek az első tagmondathoz tapadnak, eléjük nem teszünk vesszőt, utánuk (a hogy elé) azonban igen." "
blöööööööööö
Elment, anélkül hogy köszönt volna.
vagy
Elment anélkül, hogy köszönt volna.
kérem az 50+ százalékom :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!