Hogyan helyes: filme vagy filmje?
Tudom, hogy banális, csak most valahogy leblokkoltam, és képtelen vagyok eldönteni. Az egyik értelmetlennek tűnik, a másik meg baromságnak.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Filmem, filmed, filmJe
filmünk, filmetek, filmJük.
(Amúgy érdekes, de egy pillanatra én is belezavarodtam. :))
Ha a Google-nél arra gondolsz, hogy beütöd több változatban, és megnézed melyiknek ad több találatot, azzal az a gond, hogy a nagyon klasszikus hibákat nem lehet kiszűrni, mert bizonyos esetekben a hibásra több találat érkezik. Ilyen volt a menyegző és mennyegző. Profi lagziszervezők írták hosszúval, miközben a rövid a helyes.
A helyesírás-ellenőrzők már hatékonyabbak, de nyilván ott is találni elírásokat. Én a [link] oldalt szoktam használni, legtöbb esetben segít, de a filme-filmje kapcsán nem tudott hasznosat mondani.:)
Amúgy nem kerekítenék ekkora felhajtást belőle, ha nem egy DVD-borítóra kellett volna kiírni. Ott pedig, mint tudjuk, nem illik tévedni.:)
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!