Az árbocot miért röviden írjuk?
nem tudom miért írjátok röviden, nálunk (meg nyelvtan órákon) hosszúval szokták. javaslom, szokjatok át a hosszú ó-val való írásmódra.
problem solved
Vannak olyan esetek, amikor az emberek már nem emlékeznek arra, hogy egy szó miből képződik, és hamis analógiák miatt egyszerűen hibásan "érzik" egy szó helyes ejtését vagy írását. Ilyen pl a muszáj, amit hamis analógiák (uszály, viszály) miatt írnak ly-nal, vagyis sokan egyszerűen azt hiszik, hogy az -ály végű szavak közé tartozik.
Az árboc az bizony rövid o, röviddel is kellene ejteni, de az emberek az olyan szavakkal érzik analógnak, mint pl a gombóc, vadóc, pokróc.
Vannak szavak, amelyeket sokan nem az írásmód szerint ejtenek. Például burát, kefirt, postát írunk, de sokan búrát, póstát, kefírt mondanak.
A Mindentudás egyetemén egyszer hallottam valakitől (talán Nádasdytól), hogy az írásmód egy idő után követni kezdni a kiejtést, így nem kizárt, hogy egyszer a kórházból korház lesz, hiába egyértelmű a kór szóból való származtatás.
Pont az analógiák miatt (szerintem) írásban is az árbóc és a búra lenne magyarosabb.
Az is egy érdekes kérdés h ki/mi dönti el mi legyen a standard? Ami általánosan elterjedt az ezek szerint nem elég a standardizáláshoz. Pl a "burát" az árboccal ellentétben a való életben is szinte mindig búrának írják.
Mitől lesz vmi standard? Ha már az emberek 90%-a használja? Vagy mégtöbb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!