Arrébb vagy arrább? Hátrébb vagy hátrább? Én mindenkitől azt hallom hogy arrább/hátrább, ez így a jó?
Nem, akiktől ezt hallod, azok nem beszélnek szabatosan. Az arrább meg a hátrább olyan kaliber kb, mint a suk-sükölés, meg az iszok-eszek-alszok elszólások.
Egyik sem helyes, de legalább helytelen:)
Igazából szerintem mindkét forma elfogadott.
Hátrább és hátrébb arrább és arrébb. Az "é"-s alak talán kicsit választékosabb, de nem helytelen a használata a másiknak sem.
Egészen meg vagyok döbbenve. Nem tudom, honnan vették az előző válaszadók azt, amit írtak.
Az arrább/arrébb, hátrább/hátrébb alakok történetileg az "arra" illetve "hátra" fokozásaiként alakultak ki. Ilyenkor az történik, hogy a jelet hozzáillesztjük a szótőhöz, amelynek az utolsó magánhangzója megnyúlik, egyéb változás azonban nem történik. Pl. buta --> butább, tiszta --> tisztább. Ugyanígy működik: arra --> arrább, hátra --> hátrább. Az "á" hang az "a" megnyúlásával jött létre, így ezek a mély hangrendű tőből létre jövő alakok szembeállíthatók a magas tőből képzettekkel: ErrE/ArrA, ErrÉbb/ArrÁbb.
Egyes nyelvjárásokban azonban valamiért a magas tőből származó alakok végződését átvitték a mély hangrendű párjukra is, így kialakultak az "arrébb", "hátrébb" alakok. A mai köznyelvben mindkét alak használatos és elfogadott, és könnyen érthető, hogy akik az egyik alakot használják, a másikat nyelvjárásiasnak érzik (hiszen másik nyelvjárásból származik).
Az azonban biztos, hogy az irodalmi nyelv mindig is az eredeti hangrendileg harmonizáló alakokat (arrább, hátrább) használta! A Magyar nyelv értelmező szótárában például az "arrébb" nem is szerepel, csak mint az "arrább" népies változata. Tehát pont fordítva van, mint ahogy az előttem szólók mondták: akinek az "arrébb", "hátrébb" a természetesebb, az emelkedettebb stílusban átválthat az "arrább", "hátrább" alakokra, ugyanúgy, mint ahogy átváltunk az "eszek"-ről "eszem"-re vagy éppen "lássuk"-ról "látjuk"-ra.
Tehát vigyázzunk! Attól, hogy valami az általunk beszélt nyelvváltozatban nem szerepel, attól még az nem lesz automatikusan népies.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!