Boldogot vagy boldogat?
Figyelt kérdés
Valami indoklást is legyetek szivesek,ne csak tippet.
Köszi előre is
2011. szept. 13. 16:50
1/9 anonim válasza:
Mindkettő helyes, a kötőhangok használatára vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok.
2/9 anonim válasza:
a boldogot, boldogok egyházi értelemben is használatos, a másik csak happy értelemben.
3/9 A kérdező kommentje:
rendben,köszönöm:)
2011. szept. 14. 19:49
4/9 anonim válasza:
én a "B@zd meg!" alternativát szoktam használni, eddig még nem volt belőle komolyabb gondom...
attól a verekedéstől eltekintve...:/
5/9 anonim válasza:
Nyelvtanilag szerintem mindkettő helyes, mert a mély magánhangzóval rendelkező szavakhoz mély rag jár és ugye az "a" és az "o" is mély. Egyszerűen vannak a nyelvjárásunkban olyan szavak amik mindkétféleképpen jól hangzanak. Az egyik dolog ami miatt a "boldogot" hangzik jobban boldog születésnapot "-ot" végződése a másik Pl: a bolond szót hogy ragozod, nem úgy hogy bolondat hanem, hogy bolondot(de a bolond főnév is nem csak melléknév). Ami miatt a "boldogat" hangzik jobban pl .: morcos-morcosat, folytonos-folytonosat, vagy melléknévi igeneveknél: bontott- bontottat vagy kopott-kopottat, koholt-koholtat..stb
6/9 anonim válasza:
Ja és a legfontosabbat kihagytam: jobb-jobban-jobbat ergo boldog-boldogan-boldogat
7/9 anonim válasza:
Boldogat.
De lehet én vagyok maradi. Szerény véleményem szerint én azt jobban szeretem ha ezt kapom:
Boldog szülinapot
Boldog névnapot
Persze haladok a korral. De akkor is így helyes. Az hogy mi a menő vagy mi nem. Nem szeretnék itt vitatkozni.
Valahogy én így érzem.
8/9 anonim válasza:
Igaza van az előttem szólónak.Ez kb. annyira idegesítő, mintha a Jó napot kívánok! vagy Jó éjt! helyett azt mondaná valaki, hogy Szeva' b**meg! vagy Szasz!
9/9 anonim válasza:
Mindkettő helyes, én mindig lerövidítem, ez van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!