Miért hunynak szemet a nyelvészeink a "kipufogó"-szó láttán? Hiszen ha valami puffog, akkor azt két "f"-el teszi.
Ennek ellenére az összes sajtótermékben fonetikusan látjuk.
Csak ez az egy szó a kivétel?
Puffogni valóban két "f"-fel puffog, pufogni viszont csak eggyel.
Én nem vagyok nyelvész, ezért a kipufogó láttán nem a szemem hunyom le, hanem az orromat próbálom befogni.
puffog=megsértődik
pufog=gázt kibocsát
Ahogy az előttem szóló is említette, a puffog mást jelent, mint a pufog. Utóbbi olyan, mint a szintén egy f-fel írandó pöfög szó.
Egyébként rengeteg írásmódváltozást lehet találni a nyelvben: lakodalom - lagzi, zsebkendő - zsepi stb.
Ja, és -al/-el rag nem létezik a magyar nyelvben. Súlyos hiba!
Nyugodj meg. 40-50 évvel ezelőtt még két "f"-fel írták, mondták.
A puffog áttételes, (szleng) kifejezés "írásmódjának" SEMMI köze ahhoz, hogy most mi a pufog avagy puffog írásmód-e a "helyes". Egyébként a hülye "helyesírás ellenőrző" a "puffog" alakot húzza alá! No erről ennyit.
dellfil
OFF
"Ja, és -al/-el rag nem létezik a magyar nyelvben. Súlyos hiba!" ez hogy jött ide? csak azért kérdezek rá, mert nem láttam semmi olyat, amire ez vonatkozhat, pedig többször megnéztem a kérdést és a hozzászólásokat, és nem értem (és nem szeretem, amikor nem értek valamit:))
ON
(a választ már megírták mások, de egy dolgot azért még megjegyeznék: ilyeneken a "nyelvőrzők" szoktak fennakadni, a nyelvészek nem)
@ treffhetes:
Úgy jött ide a ragozás, hogy a kérdező helytelenül írta, kukucs oda még egyszer: "f"-el...
Holott helyesen "f-fel", mivel a -val / -vel toldalék v-je a szó utolsó mássalhangzójához hasonul, és ezt írásban is jelöljük.
Ha már itt vagyok, akkor még egy hiba: "kipufogó"-szó, mert itt nem kell kötőjel.
A kérdéssel kapcsolatban:
A "puff" hangutánzó szóból származik a "puffan" ige, az biztos. De hogy a pufog ebből származik-e, azt nem tudom. :(
tényleg, azt nem is vettem észre:)
szerintem a kipufogó is hangutánzó szóból származik, csak nem a "puff"-ból. Bár nekem a "pufog" alak kicsit furcsán hangzik, én inkább "pöfög"-ként ismerem, de ebből már gond nélkül lehet "pufog" igét gyártani. szerintem a 2. válasz tökéletesen és tömören összefoglalja a kettő közötti különbséget
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!