Melyik a helyes? (bővebben lent)
Figyelt kérdés
Láttam már ilyen kérdést, de abból nem kaptam meg a kérdésemre a választ. Szóval, a melyik-amelyik párosról szeretném megtudni, hogy melyik forma a helyes?
Volt egy tanulmányírásos kurzusom az előző félévben, ahol úgy tanították, hogy a "melyik", vagy a "mikor" csak kérdőszóként szerepelhet, névmásként "a"-val az elején szerepelhet.
A kérdésem leginkább az, hogy ezt csak tanulmányok/szakdolgozatok során alkalmazzuk, vagy egyébként is így van?
2011. júl. 23. 22:59
1/8 anonim válasza:
tehát aszerint a "tanítás" szerint, ha pl. azt mondom h "Mikor megláttam.." az nem helyes?
2/8 anonim válasza:
Ez ugyanolyan téves általánosítás, mint hogy a "mint" elé mindig vesszőt teszünk, illetve hogy "hát"-tal sosem kezdünk mondatot. Vannak mondatok, ahol csak az a-s formát használjuk, a nélkül furán (archaikusan vagy görcsösen "ékesszólva") hangzana. Ha bizonytalan vagy, használd általában az a-s formát, a rövidet pedig csak akkor, ha egy helyre sok vonatkozó névmás sűrűsödik és el akarod kerülni a szóismétlést.
3/8 anonim válasza:
Egyszerű a megoldás: mikor? melyik?= kérdőszó, tehát jól tanították. Csak egy példa, és máris érthetőbbé válik: Mikor mentem az iskolába?= kérdő mondat. Amikor mentem az iskolába, tél volt.=kijelentő mondat. Sajnos sokan összekeverik a kétféle szót. A "melyik" szóra a példa: Melyik iskolába jársz, amelyikbe én is járok?
4/8 anonim válasza:
Kedves Apapa62!
Javaslom, nézz utána a vonatkozó névmásoknak. A mely, mikor, ki, mi stb. vonatkozó névmás is, nemcsak kérdőszó.
Bónuszként itt egy útmutató a helyes használatukhoz:
5/8 anonim válasza:
Utolsónak: amit fentebb írtam, nem volt érthető?
6/8 anonim válasza:
Azt írtad: "Egyszerű a megoldás: mikor? melyik?= kérdőszó", amivel félrevezeted a kérdezőt. Ezek ugyanis nemcsak kérdőszók, hanem vonatkozó névmások is. A magyar nyelvtan elismeri őket vonatkozó névmásként, tehát a kérdező tanára helytelenül "tiltotta meg" a használatukat.
8/8 anonim válasza:
Nem is vitatkozni szeretnék, hanem segíteni a kérdezőnek. Ha mutatsz olyan hitelt érdemlő anyagot, amely azt mondja, hogy a "mikor", "mely" stb. nem vonatkozó névmás, csak és kizárólag kérdőszó, akkor azt mondom, igazad van. Én speciel csak olyan - komolynak nevezhető - forrásokat tudok felhozni, amelyek megemlítik a vonatkozó névmások közt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!