Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az "y" magánhangzó vagy...

Az "y" magánhangzó vagy mássalhangzó?

Figyelt kérdés
2011. júl. 1. 13:29
1 2
 1/13 anonim válasza:
92%
mássalhangzó
2011. júl. 1. 13:41
 2/13 anonim ***** válasza:
50%

Az "y" egy betű.

- új betűt alkothat egy másikkal

- valahol "i"-nek ejtjük

- valahol "ü"-nek

- valahol "j"-nek

2011. júl. 1. 13:56
 3/13 anonim válasza:
88%
Második válaszoló! Szövegértés: 1-es. Leülhetsz! :D
2011. júl. 1. 23:20
 4/13 anonim ***** válasza:
77%

Még jó, hogy írtam, hogy az "y" NEM hangzó; amikor az "i"-ről beszélünk, hogy magán- vagy mássalhangzó, akkor az "i" HANGról beszélünk, amit az "i" BETŰvel jelölünk. Az "y" BETŰ jelölhet több HANGot is.

második

2011. júl. 1. 23:30
 5/13 anonim ***** válasza:
70%

Ne vitatkozzatok már, szerintem minden válaszadó segíteni akar, és mindenkinek igaza van. :-)

Vagy senkinek nincs? :-)

Próbálkozom én is... Ha sikertelenül, akkor majd kijavít valaki előbb-utóbb. :-)

Az "y" vitán felül egy betű. Gyakoriság szempontjából az ún. "ritka betűk" csoportjába tartozik. Ebbe a csoportba tartoznak még a dz, dzs, q, x és w betűk.

Még pár évtizede az e csoportba tartozó betűket csak 2. osztályban tanították, ma már 1.-ben. Régen az ábécét is ezek nélkül tanulták a gyerekek, ma már ezekkel együtt tanulják (ún. kiegészített ábécé, 44 betű).

_Az "y" mássalhangzó._

Nem tudom megindokolni szakszerűen, hogy miért.

(Ld.: Kiejtéskor a levegő akadályba ütközik vagy sem?)

DE: 1. A magánhangzók teljesen biztosan a következők:

a, á, e, é, i, í, o, ó, ö, ő, u, ú, ü, ű.

Tehát mivel itt nem szerepel, ebből következőleg _nem_ magánhangzó. (Függetlenül attól, hogy adott esetben milyen hangot jelöl, minek ejtjük.)

2. A mássalhangzókat nem írom le külön: a magyar ábécé összes többi betűje.

A tankönyvek szerint igenis mássalhangzó, azon belül is az _egyjegyűek_ csoportjába tartozik.

És igaz, kétjegyű betűket alkothat: gy, ly, ny, ty.

Önmagában állva olvasáskor általában i-nek ejtjük.

A kérdésre tehát a pontos válasz: Az "y" mássalhangzó.

Kibővítve: Az "y" egyjegyű mássalhangzó.

2011. júl. 2. 13:10
 6/13 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!:)

én is a mássalhangzóra tippeltem, de szerintem megzavarja az embert, hogy mindig máshogy ejtjük. Hiszen külön neve is van, ami nem vezet semmire: "ipszilon"...

:D

2011. júl. 2. 13:51
 7/13 anonim ***** válasza:
93%

Áá, nem kéne vitatkozni, de nem bírom ki, hogy ne mondjam el, hogy az "y" nem hangzó. Az "á", "ű", "o", "é", stb. sem hangok, hanem BETŰK, amivel hangokat JELÖLÜNK, a hangok pedig az [a:], [y:], [o], [e:], stb. Na, az "y" nem csak egy hangot jelölhet, hanem többet is. Az "y"-t valamikor "i"-nek ajtjük, ami egy magánhangzó([i]), de nem az "y" jel a hangzó, hanem amit kimondunk. Valamikor "j"-nek ejtjük([j]), ami pedig mássalhangzó.

Az, hogy egy másik betűvel egy újabbat alkothat, amivel egy másik hangot jelölünk, egy másik dolog, ilyenkor értelmetlen magában meghatározni.

második

2011. júl. 2. 14:05
 8/13 anonim ***** válasza:
50%

Jogos... :-)))

Ennyire nem akartam elmélyülni benne, pusztán leírtam azt, ami az általános iskola 1. és 2. osztályos tankönyvekben szerepel. Ott pedig nincs jelölve sehogy.

Természetesen megkülönböztetjük a betűt a hangtól, "definiáljuk" is; de írásban nem jelöljük mindenféle zárójelekkel, hogy most épp a betűre vagy a hangra gondolunk.

Pl. 2. o. - os nyelvtan dolgozat egyik feladattípusa a magán- és mássalhangzók válogatása, méghozzá hosszúság szerint is. A hangot jelölő betű "csupasz" leírása tökéletes megoldásnak számít azon a szinten.

Meg lehet, hogy az enyémen is... :-)

2011. júl. 2. 14:18
 9/13 anonim ***** válasza:

Gondolom azért nincs ez "megtanítva", mert a mostani magyar nyelvben az "y"-t magában nem használjuk, csak régies írású vagy idegen szavakban. Ilyen esetben többféle hangértékkel bírhat, ami lehet magán- és mássalhangzó is(az angolban is lehet több ejtése: [ɪ], [j], [aɪ]). Annyira nem nagy szám amúgy...:D

második

2011. júl. 2. 14:31
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

Kedves második és egyben előző!

Ne bonyolítsd már, légy oly kedves, ne bonyolítsd már! :-)

Igen, valószínűleg azért. Kínlódnak vele a kicsik így is eleget olvasás- és írástanuláskor, később meg nyelvtanon.

Szerintem egyébként teljesen felesleges 1.-ben szenvedni vele, mivel olyan keveset használják / gyakorolják, 2.-ra úgyis elfelejtik, legalábbis a többség.

Angolul meg tanultam, köszi, legalábbis próbálkoztam...:-)

De ha pusztán csak nem tudtál ellenállni a közlési vágyadnak, mint fentebb sem, akkor megbocsátom. :-)

"Annyira nem nagy szám amúgy...:D"

Mármint micsoda nem nagy szám?

2011. júl. 2. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!