Kárpát-medencei vagy kárpát-medencei?
Válaszom a május 25-ei hozzászólónak:
Hogy stílszerű legyek: 1000000%, hogy tévedsz. Nem tudom, honnan vetted, amit leírtál, mindenesetre A magyar helyesírás szabályaiban ez áll:
"Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszóból vagy tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot. Az -i képzős származékokban a kötőjelet meghagyjuk. Ha az alapforma előtagja tulajdonnév, ennek nagy kezdőbetűjét megtartjuk, egyébként az alakulatot kisbetűvel kezdjük."
Az nem baj, ha nem ismered a szabályt (azért látogatjuk ezt az oldalt, mert kérdezni és ezáltal tanulni szeretnénk), viszont érthetetlen, miért kell ostobaságokkal félrevezetni másokat.
Utánanéztem a "zsinór szabálynak", de semmi nyomát nem találtam. (Egyébként ha létezne, zsinórszabálynak hívnák, hiszen különírva értelmetlen.) Nem tudom, hol tanulhattad, és fogalmam sincs, milyen állítólagos szabály mondja ki, hogy például a János-hegyi kifejezés helytelen és a jános-hegyi a jó. Amíg nem idézel egy idevágó szabályt, addig tekintsük mérvadónak A magyar helyesírás szabályait, és tulajdonnévi előtagokat írjuk nagybetűvel. (Az itteni vita egyébként is arról szól, hogy a kárpát/Kárpát szó köz- vagy tulajdonnév.)
Amúgy lehet szidni a szabályzatot, mert nyilván nem hibátlan, de még mindig a magyar helyesírás egyetlen viszonyítási pontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!