Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik helyes? Aludva vagy...

Melyik helyes? Aludva vagy alva? Illetve méreckedik vagy mérekezik?

Figyelt kérdés
2011. márc. 13. 17:02
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
57%

ezt az alva, aludva kérédst (nem tudatosan) mindig kikerülöm, az "alvás közben" kifejezéssel, vagy "amikor alszom"-mal, valahogy így szoktam meg

a "méreckedik" pedig, szerintem:

a "c" betű általában a "tsz"-ből hanngzik (lásd. játszik)

tehát mér az alapige, az kap egy műveltető képzőt (-et), majd alanyi ragot (-sz), majd mégegy képző

a visszaható (-kedik)

mivel saját magát méri

méretszklkedik

2011. márc. 21. 08:10
 12/15 anonim ***** válasza:
57%

utolosó vagyok, azért csak sikerült a lényegnél még egy betűt befogni a billentyűzeten.:S

tehát:

méretszkedik

2011. márc. 21. 08:12
 13/15 anonim válasza:
0%

Alva találtam. Nem érzem magam kialudva.

Viszont: méredzkedik!

2011. márc. 21. 10:50
 14/15 slywer válasza:
57%

:D ...ez "jóó"...ennyi erővel a net'en istalálhattad volna,ha már a helyesírási szótárt nem nézted meg!

Nos: aludva,alva---mindkettő jó!

példa:a tej van "meg/aludva"-->(meg)aludt a tej;de az ember "al(ud)vajáró".

és. méreTKEZIK

mert:méret főnév a szótő,ahhoz toldjuk a(z) ige ragokat.MéreTet veszünk és nem "mérek,mérec"et;-->méretez(ige,mert valakirőL méreTet vesz)

Tovább...."mérkőzik" szótöve a "mérkőz",arról pedig nem tudunk méreTet venni! :DDDDDDDDDDDDDDD

2011. márc. 21. 19:14
 15/15 anonim válasza:

[link]

Az értelemző kéziszótár (2003. 923.) szerint az elterjedtebb változat a méretkezik, a ritka és bizalmas minősítésű a méredzkedik, ezek voltaképpen alakváltozatok, jelentésük azonos, mindkettő helyes, akár fel is cserélhető.

...

Aludva/alva ... Ahogy írták már előttem : a maga helyén mindkettő helyes. Csak érdekességként írom le Károl(y)i Gáspár Biblia/Újszövetség fordításából a következőt. "Máté 26:40 Akkor méne a tanítványokhoz és aluva találá őket, és monda Péternek: Így nem birtatok vigyázni velem egy óráig sem!?"

2012. okt. 28. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!