Melyik helyes? Aludva vagy alva? Illetve méreckedik vagy mérekezik?
ezt az alva, aludva kérédst (nem tudatosan) mindig kikerülöm, az "alvás közben" kifejezéssel, vagy "amikor alszom"-mal, valahogy így szoktam meg
a "méreckedik" pedig, szerintem:
a "c" betű általában a "tsz"-ből hanngzik (lásd. játszik)
tehát mér az alapige, az kap egy műveltető képzőt (-et), majd alanyi ragot (-sz), majd mégegy képző
a visszaható (-kedik)
mivel saját magát méri
méretszklkedik
utolosó vagyok, azért csak sikerült a lényegnél még egy betűt befogni a billentyűzeten.:S
tehát:
méretszkedik
Alva találtam. Nem érzem magam kialudva.
Viszont: méredzkedik!
:D ...ez "jóó"...ennyi erővel a net'en istalálhattad volna,ha már a helyesírási szótárt nem nézted meg!
Nos: aludva,alva---mindkettő jó!
példa:a tej van "meg/aludva"-->(meg)aludt a tej;de az ember "al(ud)vajáró".
és. méreTKEZIK
mert:méret főnév a szótő,ahhoz toldjuk a(z) ige ragokat.MéreTet veszünk és nem "mérek,mérec"et;-->méretez(ige,mert valakirőL méreTet vesz)
Tovább...."mérkőzik" szótöve a "mérkőz",arról pedig nem tudunk méreTet venni! :DDDDDDDDDDDDDDD
Az értelemző kéziszótár (2003. 923.) szerint az elterjedtebb változat a méretkezik, a ritka és bizalmas minősítésű a méredzkedik, ezek voltaképpen alakváltozatok, jelentésük azonos, mindkettő helyes, akár fel is cserélhető.
...
Aludva/alva ... Ahogy írták már előttem : a maga helyén mindkettő helyes. Csak érdekességként írom le Károl(y)i Gáspár Biblia/Újszövetség fordításából a következőt. "Máté 26:40 Akkor méne a tanítványokhoz és aluva találá őket, és monda Péternek: Így nem birtatok vigyázni velem egy óráig sem!?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!