Kérdőszavak közé kell-e vessző, és miért?
Szerintem kell vessző, mert ez valójában két mondat, érezhető: Ki írt? Mit írt? :) Mivel nem ismételjük magunkat, egybe vonjuk, de attól még két kérdés marad. Az állítmány az "írt", akár ki van rakva, akár nem.
Ugyanez a többi mondatra is alkalmazható, ha erőltetettnek tűnik is.
Ha a kérdőszavak ugyanarra a mondatrészre vonatkoznak, akkor a felsorolás szabályai vonatkoznak rájuk. Vessző kell közé, illetve az utolsó kettő közé egy vessző nélküli és-t lehet tenni, de nem azért, mert külön mondatok. Bármilyen felsorolásra hasonló a helyzet:
Alanyt sorolok fel:
Van kutyám, macskám és papagájom.
Tárgyat sorolok fel:
Vettem kutyát, macskát és papagájt
Jélzőt sorolok fel:
A szép, jó és okos kutyákat nagyon szeretem.
Állítmányt sorolok fel (NEM tagmondatok):
A kutyámat etetem, itatom és sétáltatom.
Ugyanígy kérdőszavaknál:
Tárgyra vonatkozó kérdőszavak:
Milyen, mekkora és mennyire drága asztalt vettél?
Alanyra vonatkozó kérdőszavak (a kérdőszó maga az állítmány):
Milyen, mekkora és mennyire drága ez az asztal?
Az állítmányra vonatkozó kérdőszavak:
Ki, hol, mikor, mennyi pénzt lopott?
A fenti mondatban az állítmány az ellop, a tárgy a pénz, a kérdőszavak pedig az alany (ki), helyhatározó (hol), időhatározó (mikor) és mennyiségjelzős tárgy (mennyi pénzt), ahol a kérdőszó mennyiségjelzőként szerepelhet.
Az összetett kérdőszavak, vagyis a mennyi pénzt, milyen nagy stb, mint szintagmákat soroljuk fel, bezárójelezem az egységeket amiket felsorolsz:
[Mennyi busz], [mennyi autó], [mennyi motor] és [mennyi kerékpár] vesz részt a forgalomban?
Egy ilyen egység belső felsorolással tovább bővülhet:
[Mennyi busz], [mennyi, milyen színű és milyen márkájú autó], [mennyi motor] és [mennyi kerékpár] vesz részt a forgalomban?
Javítás, perzse maradt benne hiba:
A fenti mondatban az állítmány az ellop, a kérdőszavak pedig az alany (ki), helyhatározó (hol), időhatározó (mikor) és van egy mennyiségjelzős tárgy (mennyi pénzt), ahol a kérdőszó mennyiségjelzőként szerepel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!