Az a kifejezés, hogy "annak idején" múltra, vagy jövőre utal?
Figyelt kérdés
2011. jan. 25. 16:57
2/13 A kérdező kommentje:
és jövőre nem utalhat?
2011. jan. 25. 17:12
3/13 anonim válasza:
Utalhatsz vele a jövőre ha nagyon akarsz, de értelemzavaró lesz. Elméletileg a szerkezet engedné, de a gyakorlati használata (azaz a jelentése) leszűkült arra, hogy múlbeli dologról van szó.
4/13 A kérdező kommentje:
és ez a mondat helyes, hogy:
,,Jelentős alkotó volt XY." ?
2011. jan. 25. 17:18
5/13 anonim válasza:
Előző vagyok, kifelejtettem valamit. Ha jövőre akarsz utalni, akkor ki kell egészíteni valamivel ami egyértelműsíti a jelentést, de még így is zavaró lesz.
6/13 A kérdező kommentje:
nem én akarok vele jövőre utalni, de köszi a válaszokat! :)
2011. jan. 25. 17:19
7/13 anonim válasza:
Nem tudom, te most kit szívatsz, magadat, minket vagy a magyartanár aláhúzta a fél dolgozatodat, és most hőbörögsz.
A fenti mondat a magyarban elfogadható, de nem szerencsés. A magyar - bár kötetlen szórendűnek nevezik - de szeret bizonyos szórendeket betartani. Itt egy nagyon jó, de nagyon hosszú cikk, ami erről szól:
Igaz, hogy ez az újságcímeken keresztül taglalja a problémát, de jól rámutat arra, hogy a magyarban azért vannak fontos szórendi szabályok.
8/13 A kérdező kommentje:
Nem tudom, te most kit szívatsz, magadat, minket vagy a magyartanár aláhúzta a fél dolgozatodat, és most hőbörögsz.
???
és 'fenti mondat" alapján a kérdésben írt kifejezést, vagy a kommentben írt mondatot érted?
2011. jan. 25. 17:27
9/13 A kérdező kommentje:
ja, már rájöttem, hogy a kommenteset... nem használtam én semmilyen dolgozatban az annak idejént jövőre, sőt... na mindegy köszi a választ!
2011. jan. 25. 17:32
10/13 anonim válasza:
A 17:24-es linkajánlós kommentem a ,,Jelentős alkotó volt XY." ? kérdésedre vonatkozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!