Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "tessék" magázó is?

A "tessék" magázó is?

Figyelt kérdés
Ha egy idősebb ember szólít meg, vagy mond valamit, akit magázok, akkor a "tessék" magázó kifejezés, vagy csak tegezésnél használjuk?
2010. dec. 22. 20:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nincs vele semmi baj
2010. dec. 22. 20:32
 2/11 anonim ***** válasza:
79%

A tessék alapvetően egy magázó forma, mégpedig a "tetszik" felszólító magázó formája.

A "tessék" valaki idősebb "felszólítására" vagy "mit tetszett mondani?" szinonímájaként tökéletesen használható.

2010. dec. 22. 20:35
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Tessék bejönni, tessék venni. Magázás. Tessék itt van, - ezt is lehet.
2010. dec. 22. 20:48
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

ha kérdezed, nem értessz valamit: Tessék? igen, ez magázó is. Ha odaadod: Tessék.Ez is magázó is.

És ha jóval idősebb, akkor nem azt mondod: Menjen kérem előre, hanem ezt: Tessék(bácsi, néni) előre menni!

Tessék venni! Ez idősebbeknek jár ki - vagy ha udvarias akarok lenni pl. az ügyféllel. Tessék ezt kitölteni.

Szóval:

1. Tessék? = nem értem, mondja újra

2. Tessék = Itt van, nesze, fogd/fogja!

3. Tessék...-ni (tessék helyet foglalni) udvarias felszólítás, magázó, több személynek is így mondjuk

4. Tessék meginni a tejet! - így gyereknek mondjuk, ha nem akar szót fogadni - nyomatékosít - a hangsúlyban különbözik ez. Meg a helyzet más, úgy különböztetjük meg.

Ez olyan nyomatékosító, kiemelő kifejezés.

2010. dec. 22. 20:54
 5/11 A kérdező kommentje:
Minden válaszolónak nagyon szépen köszönöm!
2010. dec. 22. 21:20
 6/11 anonim ***** válasza:
Alternatívaként használhatod a "Mit parancsol?" és a "Mit teszik?" kifejezést is, ha nem érted, mit mondott és visszakérdezel. Ha jól értem, erre a szituációra gondoltál.
2010. dec. 25. 16:08
 7/11 A kérdező kommentje:
Igen erre, csak kicsit furán adná magát, mikor nem tudom irányítani pl a lovat, mondja hogy mit csináljak, és nem értem. De köszönöm:)
2010. dec. 25. 16:22
 8/11 anonim ***** válasza:

Bocsánat, nem értettem .... , kezd így.

A lengyelek kedvenc szava a bocsánat, akkor is amikor nyomulnak a tömött buszon.

2011. jan. 4. 07:59
 9/11 A kérdező kommentje:

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

bocsánat, bocsánat, elnézést, bocsánat, sajnálom, kösönöm, bocsának, elnézést :$:D

2011. jan. 4. 17:17
 10/11 anonim ***** válasza:

Tessen bejönni. <-- ez a magázó forma.

pl. olyat se mondunk magázva, hogy: "B aszd meg". Helyette:

"Bas sza meg Ön!"

2011. jan. 31. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!