Plüsst vagy plüssöt?
Az "ö" hang egy kiejtést segítő hang tulajdonképpen. Úgy, mint a mondta - mondotta, vagy fáradt - fáradott szavaknál az "o". Sok ilyen példát lehetne még említeni.
Bármelyiket használod, helyes.
köszönöm szépen :D
legjobban az utolsónak a magyarázatot is rá :D♥
Elgondolkodtam a kérdésen, és arra jutottam, hogy mindegyik alak helyes. Hangtanilag a "t" és a "s" hangok nagyon közel esnek egymáshoz, ami a képzésük helyét illeti (t alveoláris, s poszt-alveoláris). Ezért nem feltétlenül szükséges beszúrni a kiejtést könnyítő "ö" hangot.
Mivel ez egy átvett szó azonban, nehéz eldöntenünk nekünk magyaroknak, hogy hogyan ragozzuk: csapjuk csak hozzá a t-t, hiszen úgyis s-re végződik? a "hús" szó analógiájára? (húst és nem *husot/*húsot) vagy szúrjunk csak be egy extra hangot a kettőzött(!) mássalhangzó után, ami segíti a kiejtést, mert mi magyarok épp azt szeretjük a nyelvünkben, hogy dallamos és nem darabos?
Az "ö" hang egyébként nem ugyanolyan funkciót tölt be, mint a "mondotta" szóban az "o", lévén ez egy régies alakja a mondta szóalaknak (archaizmus). A "plüss" szóra aligha lehetne ugyanezt ráfogni (lásd fentebb).
Ez lehet, hogy szubjektív, de számomra a "plüsst" alak azt sugallja, hogy itt egy főnevet (azon belül is anyagnevet) ragozunk, míg a "plüssöt" alakban egy melléknévvel állunk szemben. Ilyeténképpen pedig az "ö" hasonló funkciót tölt be mint más mellékneveken az "ik" (kijelölő jelző), "melyiket szeretnéd?" "a kisebbiket" (és nem a nagyobbikat). Hasonlóan: "a plüssöt" (és nem a pamutot).
Remélem, segítettem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!