Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Titeket nem idegesít az...

Titeket nem idegesít az alanyi és a tárgyas ragozás helytelen használata?

Figyelt kérdés
Például: Mit csinálsz? Éppen eszem.(k)
2010. nov. 29. 18:58
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
5%

Eheh, én hatodikos vagyok és éppenséggel nemrég tanultuk ezt a tananyagot...:D Engem egyáltalán nem zavar, mert szerintem egyszerű.

Például: Mit csinálsz? Éppen AZT ESZEM(Tárgyas).

Éppen valamit eszek.(Alanyi)

Mindig mondd magadban az AZT ÉS A VALAMIT-et...:) Nagyon sokat segíthet szerintem.

2010. dec. 1. 19:13
 12/18 anonim ***** válasza:
41%

Pontosan olyan buta is vagy, mint egy hatodikos! Ez nem alanyi és tárgyas kérdése, ez ikes ige. Nem -k ragot kap, hanem m-et. Tessék!

[link]

2010. dec. 1. 20:06
 13/18 A kérdező kommentje:

Nem értitek?

Megeszem az almát. Most éppen eszek és nem eszem....

2010. dec. 1. 20:22
 14/18 anonim ***** válasza:
88%

Tegyünk egy kis rendet. Ha nagyon durván akarom osztályozni az igéket, akkor vannak ikesek és nem ikesek. Ha E/3-ban kijelentő módban, jelen időben az ige végén megjelenik az -ik, akkor lesz ikes. Az ikes igéknek egyes számban külön ragozási sora alakult ki, függetlenül attól, hogy az ige tárgyas-e vagy sem, azaz bővíthető-e tárggyal vagy nem. Pl. az eszik tárgyas ige, mert bővíthető tárggyal (eszik csokit), de az alszik már nem.

Múlt időben, többes számban már az általános személyragokat veszik fel az ikes igék is.

Az ikes igék ragozása egyes számban, kijelentő módban és jelen időben a következő:

1. mászom (-m)

2. mászol (-l)

3. mászik (-ik)

Tehát akár konkrétan megnevezem, hogy mit eszem, akár nem, a ragozása akkor is -m első személyben.

Ugyanígy megvan ez a különbség felszólító és feltételes módban is, csak ezek még ritkábban használatosak.

Feltételes módban:

1. aludnám, esném, innám

2. aludnál, esnél, innál

3. aludnék, esnék, innék

Felszólító módban:

1. aludjam, essem, igyam

2. aludjál, essél, igyál

3. aludjék, essék, igyék

Ismerős az, hogy "Aki nem dolgozik, ne is egyék."? Ebben megmaradt a felszólító módú alakja. Meg biztos van még.

És kicsit hadd védjem meg a hatodikos tanulót. Ha egyáltalán tanítani fogja nekik általánosban a tanár az ikes ragozást, még most biztosan nem teszi, mert így is nehéz néha megkülönböztetni a tárgyas (határozott) és alanyi (általános) ragozást. Ha jól emlékszem, én csak főiskolán találkoztam az ikes igék ragozásával, de nem hiszem, hogy általánosban törzsanyag lenne.

2010. dec. 2. 12:11
 15/18 A kérdező kommentje:
Jó, akkor most elszégyellem magam, a kérdés totális hülyeség volt.:D
2010. dec. 2. 17:21
 16/18 anonim válasza:
12%
engem még az idegesít ha valaki azt mondja "tiszta kosz" vagy "lassan sietnünk kéne" az ellentétekben beszélés gáz, pedig sokan használják... -.-
2010. dec. 9. 19:46
 17/18 anonim válasza:
100%
a leggázabb pl az én tudnék helyett az én tudnák, wááá
2010. dec. 15. 11:36
 18/18 anonim válasza:
nem, mert én se nagyon érzem a különbséget, sajnos:/
2013. jan. 6. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!