Egyesek itt is érthetetlenül értékelnek.

#10: "Ugyan mondja már meg, aki lepontozta a 7-es és 5-ös választ, hogy miért tette! Ja, azt nem tudja."
Mi ez a hisztéria? :-o
Már majdnem válaszoltam, mert azt hittem első pillanatra, hogy érdekel – de aztán láttam, hogy válaszoltál magadnak, jól van akkor, jól elvagy... XD
Jól van, azért írok valamit arról, hogy mi a gondom az említett válaszokkal, csak hogy haladjunk:
#5:
"A 2-es elgondolkodtató, bár nem válasz, nyilván ugyanúgy lehet példákat találni a másik oldalra"
Na és? Az volt a kérdés, hogy az "egyik oldal" hogy működik. Ezen mit sem változtat, hogy van "másik oldal" is...
"mondjuk a zoomol az nem zoommol"
talán mert ott nem az m-et ejtjük hosszan, hanem az ú-t?... (bár lehet, hogy van, aki az m-et... akkor írja úgy :-)
"a blogol meg nem bloggol"
hát ezt nem tudom... kiderül ez valahonnan? benne van akadémiai szótárban?
szerintem ezt van, aki röviddel ejtei, van aki hosszabbal, de arra tippelnék, hogy a rövid ejtés a gyakoribb...
ettől függetlenül, aki hosszan ejti a g-t, az írja úgy nyugodtan.
"csak a technikai ismereteim hiányoznak, hogy több példát hozzak,"
persze, biztos sok hasonló szót lehet mondani pró és kontr. én azért ezt a kettőt írtam, mert ezek benne vannak a szótárban is. de biztos ott is lehet még találni példákat, pl. a #9-ben említett szkennelés szintén remek példa, bár van egy kis eltérés: a szkennel-lel együtt nem él külön a rövid msh.-ra végződő tő is ("szken"), ezzel szemben van rap önmagában, és a stopper-rel, stoppol-lal, stoppos-sal párhuzamosan is létezik stoptábla, stoplámpa.
#7:
"rag után soha nincs képző! Rag után nincs semmi."
Általában igen, bár vannak kivételek (nagybani piac, jövőbeni módosítások, természetbeni ellátás, pénzbeni juttatás, egyszeri, hetenkénti...) – de most nem ezekről van szó, oké, fogadjuk el az általánosabb szabályt.
"Ergo: a spamel szóban nincs rag."
abban tényleg nincs, a spammel-ben lehetne, a spammelni-ben megint nem
"A -val,-vel pedig bizony rag lenne, ha az lenne. Azért próbálj meg a szó értelméből kiindulni. Kenyérrel, kalapáccsal, festékkel, spammel?"
Igen, lehetne így is. Mi a gondod ebben a sorban a spammel szóval?
"(Hogy még cifrázzam kicsit a nonszenszt: kenyérrelni, kalapáccsalni, festékkelni, spammelni?"
ez nem "cifrázás", hanem pont emiatt a "ni" miatt nem lehet szó a val/vel ragról. különben simán lehetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!