Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Milyen -nz végű magyar szavak...

Milyen -nz végű magyar szavak léteznek még a bronz, vonz, csimpánz, pénz, alfonz mellett?

Figyelt kérdés

jan. 30. 10:45
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
86%

Hát, kérdező, azt kell mondanom, ügyes voltál, és mindet megtaláltad. :)

Különféle generátorokkal próbálkoztam, de nem volt releváns találat.

Az ellenz és az önz nem értelmes magyar szavak.

Olyan van, hogy ellenez. Toldalékolt formában kieshet az "e" (pl. ellenzi), de akkor már nem nz-re végződik.

Önz pedig azért nincs, mert ennek a szónak nincs igei alakja. Ha volt is valamikor, az az önöz lehetett. (Van most is önöz a szótárban, de az más. Az, amikor "ön"-nek szólítanak valakit.)

jan. 31. 12:36
 12/15 TappancsMancs ***** válasza:
83%
És a lepontozókat ne vedd figyelembe. Például zöldeztem az 1-est is, bár tényleg volt a csimpánz, attól még jó az, csak nem figyelt, hogy a kérdésben is ott van. És a 3-as is elég jó, de a "kiconz"-zal nem tudtam megbirkózni, hogy az vajon mi lehet. 😊 6-os is jó volt az Ildefonz névvel és a krikszkraksz ákombákom miatt én még nem pontoztam le.
jan. 31. 13:30
 13/15 anonim ***** válasza:
16%
Kocnz nyófika
febr. 1. 02:19
 14/15 BringaManó ***** válasza:
88%

#12:

"zöldeztem az 1-est is, bár tényleg volt a csimpánz, attól még jó az, csak nem figyelt, hogy a kérdésben is ott van"

tehát hasznos a válasz? nem.

"És a 3-as is elég jó"

teljesen haszontalan... (nyilván nem arra irányult a kérdés, hogy a megadott szavakból ki tud több összetételt képezni...)

"de a "kiconz"-zal nem tudtam megbirkózni, hogy az vajon mi lehet."

sajnálom, ha a kihívást jelentett felismerni az elgépelést a bevonz, levonz, felvonz, átvonz, rávonz, idevonz, odavonz, szétvonz, összevonz, visszavonz társaságában... de mindenkinek lehetnek gyengébb napjai. :-)

"6-os is jó volt az Ildefonz névvel és a krikszkraksz ákombákom miatt én még nem pontoztam le."

az Ildefonz speciel tényleg jó volt, gyakorlatilag az egyetlen jó válasz.

a 9-es is érdekes, de sejtésem szerint az ejtésre vonatkozott a kérdés.

ha tévedek, és az -nz-vel ÍRT (de nem úgy ejtett) szavak is játszanak, akkor meg egyenesen szuper válasz. :-)

febr. 4. 11:53
 15/15 TappancsMancs ***** válasza:

Jókat szoktál írni BringaManó csak ezeket nem annyira osztanám. Az 1-es jót írt a maga módján, de persze csak a figyelmetlenségén belül és írta is, hogy később látta, hogy volt már. Nem "rosszat" írt, hanem csak figyelmetlen volt és nem indokolt ez a nagy lepontozgatás ami néha nagyon beindul itt a gyakorin és amikor látják, hogy valamit fel vagy lepontoztak, akkor azt megismétlik akár minden megfontolás nélkül. Egyes szándéka és válasza jó válasz a maga módján.

A 3-as viszont teljesen megfelelő mivel mindegyik egy-egy új szó. A kérdés inkább az, hogy a kérdezőt milyen jellegű szóválaszték érdekelte. Az vitathatatlan, hogy hármas új szavakat írt.

"sajnálom, ha a kihívást jelentett felismerni az elgépelést a..."

Erre azt is lehet írni, hogy "elgépelte" a célozgatások helyett. Meg hát talán kevésbé ismert szót is felhozhat valaki és nem néztem utána, de ugye ezek is lehetőségek.

Azt én sem tudom, hogy kiejtésre vagy írásra vagy mindkettőre vonatkozott-e a kérdés, mert a kérdezőnk nem írta. Csak -nz végű magyar szavakat írt.

Mindenesetre egyessel ennyire nem szigorúskodnék, mivel csak figyelmetlenül írt jó választ. Na bumm.

És a megfontolatlan lepontozások abból is egyértelműek, hogy a kérdező maga is írt egy keresztnevet, azt, hogy Alfonz és a 9-est lepontozták elég erősen, amiben több név is szerepelt. Vagyis alaptalanul és tévesen pontozták le. És talán ezt is könnyebb lesz lepontozni, semmint "ja tényleg írt személynevet a kérdező is...".

A "pénz" és "vonz" végű további szavaink azok tudtommal szintén külön szavak a magyar nyelvben és helyes válaszoknak vehetőek. Sőt még vannak ilyenek, amiket itt nem is írtunk azokból. Bár szerintem is valószínűbb, hogy teljesen külön szóváltozatokra volt kíváncsi, de ettől azért mindegyik önálló magyar szótári szó is.

febr. 5. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!