Miért kell 2 betűnek egy hangot kifejeznie? J/ly?
Valami hasonló, mint amit az előttem válaszoló írt.
Oldal közepe:
A magyar ly (el-ipszilon) betű kiejtése csupán Magyarország északi részén, a palóc nyelvjárásban különbözik a j-től. Az ly írásbeli használatának főleg nyelvtörténeti oka van: régen nyelvünkben általános volt a mai palóc ly hang. Ma már csak a hagyomány kedvéért használjuk.
Várom a napot mikor megjelenik a könyv igy írva :
A magyar hejesírás szabályai
5. válaszoló én is ;)!
én jól meg lennék az egyik el is abban egyet értek hogy magyar nyelvünk ékessége de viszont épphogy tudok j/ly
helyesen írni (inkább hejesen) :D!!!!!!
nem olvastam a válaszokat, lehet írta már vki, de ha még nem akkor most lehúzom a leplet a j/ly -ről
Eredetileg a magyar nyelvben máshogy kellett ejteni ezt a két hangot. És a magyar helyesírás többnyire fonetikus (bár igazából ezt fonémikusnak kéne nevezni, tehát ahogy írjuk úgy ejtjük és fordítva) Szóval megőrizték az eredeti helyesírás szerint a két hangot. Arról nicns tudomásom, eredetileg hogy ejtették, de ez nyelvészetileg bizonyított, h máshogy kellett ejteni. Nyilván könnyebb lenne nekünk, ha megőrizte volna az eredeti kiejtést, és akkor egyszerűbben különbséget tudnánk tenni a kettő között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!