Fűkaszázó helytelen?
Szabályosan képzett szó, helytelennek tehát nem mondhatjuk. Legfeljebb nem használják.
Egyébként hogy világos legyen: a 2-es hozzászólásban arra utaltam, hogy a fűkaszál szó a kaszál igéből keletkezik összetétellel, a fűkaszáz pedig az összetett fűkasza szóból képzéssel. Ha tárgyat kap a mondat, nekem valahogy a z-s változat még természetesebbnek is tűnik (lefűkaszázom a gyomot kontra lefűkaszálom a gyomot), mert picikét jobban kidomborodik az eszközre utalás, de ezzel együtt persze még előfordulhat, hogy a kutya nem fogja használni ezt a kifejezést.
Szóval meglátjuk.
Itt a Kert rovatban gyakran írják emberek, hogy ásóznak, felásózzák a kertet. Nekem ez furcsa, mert errefelé nem így mondják, de egyes helyeken meg ez az általános forma.
Nem lepődnék meg, ha a kérdező is ilyen vidékről származna, és a fűkaszáz az ásóz alapján lenne képezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!