Helyesírás kérdés, szerinted ez így helyes? "fásult területek.."?
Mitől helyesírási kérdés ez?! Elég súlyos intellektuális igénytelenség, ha valaki bármiféle nyelvvel kapcsolatos kérdést helyesírásinak nevez. Persze lehet e6 az iskolai oktatás hibája is.
Nekem tetszik a “fásult” szó ilyen értelmű használata, de csak azért, mert vicces. A megfelelő szó talán az “erdősült” vagy “besásodott” lenne.
Nekem is furcsa, de van rá jó néhány találat a neten, úgyhogy használják.
Attól, hogy van ugyanennek a szónak egészen más jelentése is, attól még nyugodtan lehet ilyen használata is. Akkor is, ha korábban nem volt.
Érdekes dolog, hogy a fásult (/elfásult) szokásosabb jelentése egy másfajta értelme a fásul-nak: nem olyasmire utal – még átvitt értelemben, metaforikusan sem –, hogy sok fa van ott, hanem a lágy szár / fás szár közti ellentéten alapul (a fás szár nyilván kevésbé érzékeny, kevésbé sérülékeny).
Amikor a fásult-at a fásítás (fával való beültetés) eredményeként használják, az valóban nem szokványos dolog, de végül is nyelvtanilag logikus (vö. -ít > -ul képzőpár, pl. tanít > tanul, vegyít > vegyül, hevít > hevül stb.), és így mondhatjuk, hogy kreatívan, de a rendszerbe illeszkedően képezte valaki (vagy akár többen párhuzamosan), és ezek szerint terjedőben van.
Hasonló, amikor a "fordít" (egyik nyelvről másikra) igével követnek el hasonlót: "ez a kifejezés így fordul" (ez a fordítása), "a könyv angolról magyarra fordul" ("fordítódik", fordítják éppen), stb.
Ott is az a helyzet – amennyire látom –, hogy korábban nem használták a fordít-nak ezt a "párját", de egyszer csak megindult.
(Más értelemben persze ez a "pár" létezett, pl. elfordít/elfordul, megfordít/megfordul, fordít egyet a kulcson / fordul egyet a kulcs.)
---
Ahogy írták, valóban nem helyesírási kérdés. Amúgy ez mindegy lenne, de ha már nemcsak a helyesírás kategóriába tetted, hanem még a kérdés elején is kiemelted, hogy helyesírási a kérdés, akkor valóban adja magát, hogy ezt azért helyre tegyük. :-)
(ugyanakkor értem én, hogy te csak azért akartad hangsúlyozni, hogy nehogy politikai-közéleti-erdőgazdálkodási-stb. irányba menjen el a diskurzus – és ez jogos is. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!